Tuji veleposlaniki o tiru: Naredite ga že!

Drugi tir - just do it. Preprosto, naredite ga! Tak slogan si je izposodil slovaški veleposlanik v Sloveniji Juraj Migaš, ki je včeraj v Portorož prišel povedat, kateri slovenski prometni projekt je po njegovem najpomembnejši. Enako je poudaril njegov kolega, avstrijski veleposlanik v Sloveniji Clemens Koja: “Tudi Avstrija potrebuje drugi tir Koper-Divača.”

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PORTOROŽ > “Koper nam je najbližje pristanišče in za Avstrijo in avstrijsko gospodarstvo daleč najpomembnejše med vsemi pristanišči. Pa tudi za Slovaško, Češko, Madžarsko. Tovor potuje v obe smeri, poglejte že samo Volkswagnove avtomobile,” je veleposlanik Clemens Koja poudaril za Primorske novice. Veleposlanik Koja ve tudi to, da Slovenske železnice po lanskem žledu še vedno preklapljajo lokomotive in na določenih odsekih še vedno vlečejo vagone z dizelskimi lokomotivami. Strinja se, da je drugi tir nujen ne samo za Slovenijo, ampak tudi za Avstrijo. A kot pravi, s slovenske strani še ni bilo slišati jasnih zagotovil, ali bo in kdaj bo bo uresničila ta projekt. “Nekoliko sem bil presenečen, ko sem prebral, da da avstrijski analitiki že napovedujejo, da imajo druge rešitve, če v Sloveniji ne bo drugega tira. Koridor Jadran-Baltik bo, a pač ne bo šel čez Slovenijo, pravijo,” je spomnil veleposlanik.

Nemška veleposlanica v Sloveniji Anna Elisabeth Prinz je poudarila, da je Evropski uniji zdaj na voljo 20 milijard evrov za infrastrukturne projekte samo za našo regijo in da verjame, da bo naša vlada pri tem uspešna. “Vaš minister za infrastrukturo mi je prejšnji teden zagotovil, da je drugi tir vključen v projekte na koridorju Baltik-Jadran. Le čas potrebuje, saj ti postopki trajajo,” je optimistična.

Veleposlaniki so bili včeraj na Fakulteti za pomorstvo in promet v Portorožu gostje regionalnega srečanja dekanov fakultet, rektorjev univerz Slovenije in sosednjih držav ter gospodarstvenikov, ki so iskali priložnosti za skupno kandidiranje na čezmejnih evropskih projektih v logistiki in transportu za Jadransko-Jonsko, Alpsko in Podonavsko regijo. “Cilj srečanja je, da skupaj pripravimo dobre predloge za skupne prijave na evropske razpise, ki bodo odprti v tem letu. Že zdaj želimo oblikovati konzorcije, da fakultete in univerze ne bomo potem v zadnjem trenutku iskale partnerjev v gospodarstvu,” je povedala gostiteljica, dekanja fakultete za pomorstvo Elen Twrdy. “Veleposlanike pa smo so povabili, da bi slišali, katere projekte pričakujejo sosednje države,” je dodala. In veleposlaniki so povedali: drugi tir. KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano