Tujci hitro dobijo vse, Luka in domača podjetja pa (še) ne

Med domačimi gospodarstveniki je velikokrat občutek, da vlada za tuje investitorje naredi več kot za domače. Predsednik vlade Miro Cerar, ki je bil nocoj gost Kluba gospodarstvenikov slovenske Istre, temu delno pritrjuje, a napoveduje spodbude tudi za domače vlagatelje.

Miro Cerar s predsednikom Kluba gospodarstvenikov slovenske Istre Rokom Hladnikom  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Miro Cerar s predsednikom Kluba gospodarstvenikov slovenske Istre Rokom Hladnikom  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Tudi pri izdaji okoljevarstvenih soglasij se ustvarja podoben vtis. Medtem ko se je vlada nadvse trudila, da je Magna kar najhitreje dobila pravnomočno okoljevarstveno soglasje za gradnjo tovarne v Hočah, pa je pri podaljšanju prvega pomola, ki je za Luko Koper najpomembnejša naložba, povsem drugače. Postopek izdaje okoljevarstvenega soglasja je po pritožbi koprske občine na izdano soglasje obstal pri uradnikih ministrstva za okolje. Po več kot dveh mesecih od pritožbe se ta zadeva ni premaknila z mrtve točke.

“Absolutno pričakujem, da bodo ti postopki v najkrajšem možnem času končani. Na to tudi sam opozarjam ministrstvo. Seveda se ne smem vpletati v strokovne ocene, a na mestu so pozivi, da se to čimprej razreši, da bomo lahko zagnali tako procese s tujimi investitorji, kot je Magna, pri nas, pa tudi vse druge projekte, ki so pomembni za širitev in razvoj Luke Koper,” je dejal Miro Cerar.

Premier pritrjuje, da v zadnjem času vlada namenja posebno pozornost tujim investitorjem. “Pri Magni gre za zelo velik projekt, ki ga mariborska regija zelo potrebuje, da znova obudi industrijo. Magna je cenjeno podjetje, ki bo v nekaj letih prineslo 3000 zaposlitev,” pravi Cerar. A poudarja, da zdaj ne bodo pozabili na domače podjetnike. “V začetku oktobra bomo na vladi sprejeli nov zakon o spodbujanju investicij, ki bo izenačil spodbude in olajšave za domače in tuje investitorje, ne tako kot sedaj, ko so domači diskriminirani,” je napovedal premier. To je bila ena od tem pogovora novinarjev z Mirom Cerarjem ob robu srečanja z istrskimi gospodarstveniki, ki za premierja v uradnem delu niso imeli prav nobenega vprašanja.

Cerar je sicer istrske gospodarstvenike, ki sicer soglasno podpirajo gradnjo drugega tira, pozval, naj gredo tudi na referendum in podprejo zakon o drugem tiru. “Če ga ne bomo tukaj in zdaj začeli graditi, nas bodo sosednje države transportno zaobšle, mi pa bomo ostali tu pozabljeni. Ne bomo modernizirali železnic, ne bomo selili tovornjakov na vlake, razvoj Luke bo zastal, ne bo več konkurenčna,” je naštel Cerar. To, da so GZS in nekatera podjetja podprla zakon, je Cerarju zelo pomembno, saj po njegovih besedah ljudje v tem vidijo, da tir prinaša koristi.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano