Tudi v Žusterni so se izlegli palmovi vrtači

Že spomladi so krajani Žusterne opazili, da so nekatere njihove palme poškodovana, v luknjicah na listih pa so prepoznali škodo, ki jo povzročajo ličinke palmovega vrtača. Čeprav so jih nekaj sami posekali, zatiranje škodljivca očitno ni bilo uspešno, saj so v teh dneh opazili, da so se palmovi vrtači izlegli in zdaj obletavajo predvsem visoke žumare, to je “navadne” palme.

Palmovi vrtači, ki so v Evropo prišli iz Južne Amerike skupaj 
s sadikami velikih palm, so se izlegli tudi v Žusterni. Najprej so 
se razširili po Španiji, nato pa po vsem Sredozemlju. Fotografijo nam je poslal bralec.
Palmovi vrtači, ki so v Evropo prišli iz Južne Amerike skupaj s sadikami velikih palm, so se izlegli tudi v Žusterni. Najprej so se razširili po Španiji, nato pa po vsem Sredozemlju. Fotografijo nam je poslal bralec.  

KOPER > “Potrjujem! Na posnetkih je samica palmovega vrtača (Paysandisia archon),” je o fotografijah, ki nam jih je poslal bralec iz Žusterne, dejal Gabrijel Seljak, vodja oddelka za varstvo rastlin na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica.

Poškodbe listov palm so v Žusterni opazili že spomladi, ko so ugotavljali, da se je škodljivec priselil tudi v Koper. Napada predvsem visoke žumare, pa tudi druge vrste palm, ki so jih v zadnjih letih posadili po mestu. Vrtače so pri nas prvič opazili jeseni 2008 v Izoli, ko so napadene palme posekali in uničili, a škodljivcev kljub temu niso uspeli iztrebiti. Zaleglo ni niti tretiranje s sredstvom, ki naj bi jih zatrlo. Doslej so v Izoli posekali že približno 40 palm.

Svoje napadene palme so nekateri posekali tudi v Žusterni. Da bi preprečili širjenje palmovega vrtača, pa je treba ostanke palme uničiti - zakopati najmanj meter globoko ali jih drobno zmleti. Odvažanje ostankov na deponije širjenje palmovega vrtača lahko še pospeši.

V koprski Komunali za zdaj niso izdali posebnih navodil občanom, kako naj skrbijo za svoje palme. Na palmah, zasajenih na javnih površinah, pa škodljivca še niso opazili, zato jih tudi še niso “špricali”.

Palmovega vrtača bo očitno težko ustaviti. S pripravki, ki ga zatrejo, je mogoče rešiti le drevesa z začetnimi znamenji napada. V Sloveniji je mogoče kupiti pripravek nemasys P, ki povzroča obolenje gosenic vrtača in njihov pogin. Z njim je treba palme napajati od aprila do oktobra v presledkih dveh mesecev - a zalivati jih je treba na vrhu, med liste. Drugo orožje proti vrtaču je pripravek biopalm, ki ustvari zaščitno plast na listih, tako da se gosenice ne morejo zavrtati vanje in odlagati jajčec. Če škropljenje palm, ki ga v Kopru še ne opravljajo, ni učinkovito, lahko širjenje škodljivca preprečita le sekira in lopata.

HELENA RACE


Najbolj brano