Tudi v Kopru taksa za počitniška stanovanja

Lastniki stanovanj v koprski občini, ki v njih bivajo le občasno in nimajo prijavljenega stalnega bivališča na Koprskem, bodo morali plačevati pavšalno turistično takso. Iz tega naslova naj bi občina zbrala približno 150.000 evrov na leto. Mnogi lastniki, ki so prejeli obvestila o nameravanem zaračunavanju takse, pa se sprašujejo, zakaj so njihove nepremičnine opredeljene kot počitniške.

Na Kolodvorski ulici je kar nekaj lastnikov stanovanj, ki v njih ne stanujejo stalno in se s pavšalno turistično takso ne strinjajo.
Na Kolodvorski ulici je kar nekaj lastnikov stanovanj, ki v njih ne stanujejo stalno in se s pavšalno turistično takso ne strinjajo. 

KOPER > Odlok o turistični taksi na območju Mestne občine Koper je občinski svet sprejel decembra 2013 in predvidel tudi plačilo pavšalne takse za lastnike počitniških hiš in stanovanj.

“Kaj če v stanovanju bivam pol leta?”

Zdaj pa se lastniki stanovanj, ki so prejeli dopise občine, sprašujejo, po kakšnem ključu je občina določila, kdo bo moral plačati takso. “V Kopru imam stanovanje, v katerem stanujem pretežno pozimi. Sem lastnica, prijavljeno imam tudi začasno bivališče, zdaj pa bi morala plačati takso. A stanovanja nikomur ne oddajam, vanj ne prihajajo turisti. Nikjer ni navedeno niti, da je to stanovanje počitniško, zanj plačujem vse stroške in davke,” pravi Silva Sajovic, ki je pred dnevi prejela dopis občine oziroma Turistične organizacije Koper in napoved, da bo morala plačati 150 evrov letne pavšalne turistične takse.

Kako so opredeljena počitniška stanovanja in kdo sploh so zavezanci za plačilo pavšalne turistične takse, se sprašujejo še mnogi drugi, ki so prejeli dopise. Med njimi tudi lastniki nepremičnin, pri katerih je v evidencah Geodetske uprave celo zapisano, da stanovanja niso počitniška.

“Za počitniško hišo oziroma stanovanje se šteje vsak objekt, ki se uporablja sezonsko ali občasno,” o tem pravi odlok. “Kaj pa, če nekdo v stanovanju prebiva redno in stalno, vsak dan med delovnim tednom, na primer,” pa se sprašuje eden od lastnikov, ki je prejel dopis občine. Prepričan je, da njegovega stanovanja ni mogoče opredeliti kot počitniškega.

V piranski občini pavšalno turistično takso zaračunavajo že od leta 2005. Vsako leto jo odmerijo približno 2300 lastnikom oziroma solastnikom počitniških stanovanj, v občinski proračun pa se nateče od 280.000 do 290.000 evrov. S tem ko lastniki stanovanj plačajo pavšalno turistično takso, “pokrijejo” takso tako za svoje prenočitve kot prenočitve vseh drugih oseb, ki bivajo v stanovanju.

Pavšali bodo prinesli 150.000 evrov

Na občini oziroma v Turistični organizaciji Koper zdaj rešujejo take primere in usklajujejo evidence. Dopise so namreč poslali vsem lastnikom stanovanj, “ki nimajo prijavljenega stalnega prebivališča v koprski občini in bi utegnili imeti počitniška stanovanja ali hiše” in jih pozvali, naj preverijo podatke oziroma sporočijo dejansko stanje.

Izvzeti so lastniki, ki dajejo stanovanja ali hiše v najem. Plačilu pavšalne takse niso zavezani niti lastniki turističnih apartmajev in sob - saj zanje že plačujejo turistično takso na podlagi dejanskih nočitev turistov. “Lastniki, ki imajo prijavljeno stalno prebivališče na območju občine Koper, pavšalne turistične takse ne plačajo,” še pravijo v koprski občinski upravi.

Kdaj bodo uskladili evidence in zavezancem poslali položnice, na občini niso povedali. Nadejajo pa se, da bodo iz naslova pavšalnih turističnih taks (ki jih bodo lastniki počitniških stanovanj plačevali za vsako leto) dobili nekaj manj kot 150.000 evrov. Ta denar bo občina namenila razvoju turizma.

HELENA RACE


Najbolj brano