Tudi v Kopru bodo dovolili lope na njivah

Prostorski akti v Mestni občini Koper ne dovoljujejo nikakršne gradnje na kmetijskih in gozdnih površinah, niti postavitve lope za spravilo kmečkega orodja. To se bo predvidoma jeseni spremenilo.

Namesto zabojnikov bodo lastniki in najemniki kmetijskih zemljišč tudi na območju koprske občine lahko postavili lope za spravilo orodja Foto: Nataša Hlaj
Namesto zabojnikov bodo lastniki in najemniki kmetijskih zemljišč tudi na območju koprske občine lahko postavili lope za spravilo orodja Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Pravila, kaj lahko lastniki kmetijskih in gozdnih zemljišč zgradijo na njih, bo Mestna občina Koper zapisala v popravljan odlok o prostorskih ureditvenih pogojih (PUP). Predlog jim dovoljuje postavitev deset kvadratnih metrov veliko (in 2,5 metra visoko) kmečko lopo za spravilo orodja in mehanizacije, a le če imajo več kot 3000 kvadratnih metrov strnjene obdelovalne površine in le na drugem območju kmetijskih zemljišč.

V piranski občini je velikost lop za spravilo orodja odvisna od velikosti kmetijskih zemljišč, na katerih stojijo. A na manj kot 3000 kvadratnih metrih, lahko stoji le štiri kvadratne metre velik objekt. Na 5000 kvadratnih metrih veliko zemljišče se ta lahko poveča na dvanajst kvadratnih metrov, na večjih zemljiščih pa lahko postavijo 40 kvadratnih metrov veliko lopo. Večje rastlinjake, strojne lope, sortirnice in podobno pa lahko postavljajo le kmetijski proizvajalci.

V izolski občini pa so predvideli od štiri do 50 kvadratnih metrov velike poljske hišice, kar je odvisno od obsega obdelovalnih površin, pri čemer upoštevajo razpon od 300 kvadratnih metrov do hektarja ali več. Če površine presegajo 1001 kvadratni meter, so njihovi zakupniki upravičeni tudi do 20 oziroma 30 kvadratnih metrov velike lope. Večjo imajo lahko tisti z več kot 2501 kvadratnim metrom zakupnih površin.

Predvidene lope so premajhne

“To je absolutno premalo, v tako majhno lopo ni mogoče spraviti vsega orodja, ki ga kmetje potrebujejo za obdelavo takšne površine,” opozarja Olga Franca, ki je že pred časom predlagala, naj bo velikost pomožnega objekta odvisna od velikosti zemljišča, na katerem stoji. Še nekoliko večje lope bi lahko postavili lastniki oziroma najemniki zemljišč, ki bi imeli status kmeta, je takrat dodala. Predlog o večjih lopah bodo v koprski občinski upravi preučili in določilo “najverjetneje tudi ustrezno spremenili”, so sporočili iz službe za odnose z javnostmi. To bodo predvidoma storili že do začetka septembra, ko naj bi o tem odločal občinski svet.

Na kmetijskih zemljiščih, ki so v lasti občine ali države, bo dovoljeno postaviti več kot kmečko lopo. Tu bodo lahko stali tudi kioski oziroma zabojniki, veliki do 30 kvadratnih metrov in visoki štiri metre, uporabljati pa jih bo mogoče tudi za prodajo pijače in hrane.

Lahko bodo obnavljali

Spremembe prostorskih ureditvenih pogojev prinašajo še nekaj novosti lastnikom, ki so že v preteklosti legalno postavili objekte na kmetijska zemljišča. Če bo jeseni odlok sprejet, bodo lahko te stavbe obnavljali, jih razširili, jim spremenili namembnost in podobno.

Še naprej pa bodo ostala zaščitena najkakovostnejša kmetijska zemljišča prve kategorije. Na njih ne bo dovoljeno postaviti ničesar, razen namakalnih sistemov, podpornih zidov ob lokalnih cestah, premičnih čebelnjakov, lovskih prež in objektov za rejo živali, ki jih je po koncu uporabe možno odstraniti.

HELENA RACE


Najbolj brano