Tudi v Istri topli radiatorji

Ker se je v zadnjih nekaj dneh tudi v Istri ohladilo in je tri dni zapored temperatura ob 21. uri zdrsnila pod 12 stopinj Celzija, so v Luciji in na Markovcu vklopili sistem daljinskega ogrevanja. Stanovalci lucijskih blokov, kjer za daljinsko ogrevanje skrbi Petrol, imajo že od včeraj tople radiatorje. Istrabenz plini, ki skrbijo za ogrevanje na Markovcu, pa so naprave v kurilnici zagnali danes.

2100 stanovalcev  je priklopljenih na daljinsko ogrevanje prek 
kotlovnice na Markovcu. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
2100 stanovalcev je priklopljenih na daljinsko ogrevanje prek kotlovnice na Markovcu. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

ISTRA > Na Markovcu jih je sicer ob nedavnem polnjenju sistema, kar je treba narediti tik pred začetkom kurilne sezone, presenetilo večje puščanje vode ob začetku pešpoti proti osnovni šoli Antona Ukmarja. Gre za odsek vročevoda, ki ga še niso uspeli obnoviti in bo prišel na vrsto najverjetneje maja prihodnje leto.

Senzorji sporočajo lokacijo puščanja

Predsednik Kurilnega odbora kotlovnice na Markovcu Branko Veladžič zagotavlja, da so napako že odpravili, zato z ogrevanjem ne bi smelo biti težav. Obnovljen del vročevoda na območju med Ulico Vena Pilona, Sergeja Mašera in Kraljevo ulico pa je tudi pripravljen za obratovanje. Novi vročevod je opremljen s posebno tehnologijo senzorjev, ki sporočajo natančno lokacijo morebitnega puščanja. V prihodnjih letih se bodo s strokovnjaki posvetovali še o morebitni zamenjavi na Beblerjevi, Bernetičevi in Kozlovičevi ulici, kjer so cevi sicer nekaj let mlajše in zamenjava ni tako nujna.

“Položnice so letos v fiksnem delu nižje od lanskih, je pa variabilni del višji, ker se pripravljamo na običajno zimo,” pravi Veladžič. “Nimam natančnih podatkov, kako je pri drugih, moja položnica je za nekaj evrov višja od septembrske,” dodaja. Fiksni strošek od oktobra dalje znaša 0,1504 evra na kvadratni meter ogrevane površine.

Letos so za nabavo goriva načrtovali 716.000 evrov, za druge stroške pa še dodatnih 385.460 evrov. Letošnjo sezono naj bi za ogrevanje stanovanj na Markovcu porabili okrog 800.000 litrov kurilnega olja, kar je toliko kot lani.

Ko bodo od upravnika kotlovnice, podjetja Istrabenz Plini, prejeli uradne podatke glede obračuna sezone in načrtov za prihodnjo sezono, bodo morda pripravili novinarsko konferenco in predstavili spremembe. Teh je kar nekaj, saj kurilnica ne deluje več pod okriljem podjetja Za Gradom.

Če je zunaj toplo, se sistem izklopi

V Luciji, kjer za daljinsko ogrevanje v tamkajšnjih stanovanjskih blokih skrbi Petrol, so sistem zagnali včeraj. “Dva do tri dni bo trajalo, da bo sistem začel delovati tako, kot je treba. Odjemalce, teh je 1568, smo pravočasno obvestili, naj prezračijo ventile in pregledajo grelna telesa,” pravi Nevio Peroša iz Petrola.

Sicer pa je sistem računalniško voden, zato se avtomatsko izklopi, če zunanja temperatura doseže 18 stopinj Celzija. Peroša ne pozabi dodati, da so stanovalcem vedno na voljo, če imajo kakršnekoli težave, saj vedo, da marsikdo ni tehnično podkovan in mu je takšna pomoč seveda dobrodošla.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano