Tudi reševalci za zapornico

Reševalna vozila na nujni vožnji morajo z območja izolske bolnišnice zapeljati skozi zapornice na parkirišču, ki je namenjeno parkiranju zaposlenih, in čakati voznike pred njimi, da zapeljejo s parkirišča. “Ko lovimo sekunde, nam to jemlje cele minute,” je ogorčen direktor Zdravstvenega doma Koper Matevž Ravnikar. V.d. direktorja bolnišnice Radivoj Nardin pa pravi, da so očitki neupravičeni in da reševalcem ni bilo treba nikoli čakati pred zapornico.

Včasih je pred reševalnim vozilom več avtomobilov, ki se nimajo kam umakniti, in čeprav gre za nujno vožnjo, mora počakati, da zapeljejo s parkirišča, opozarja direktor Zdravstvenega doma Koper Matevž Ravnikar.   Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Včasih je pred reševalnim vozilom več avtomobilov, ki se nimajo kam umakniti, in čeprav gre za nujno vožnjo, mora počakati, da zapeljejo s parkirišča, opozarja direktor Zdravstvenega doma Koper Matevž Ravnikar.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA > Gre za samovoljno in enostransko oviranje izvozne poti, ki jo uporablja enota za življenjsko ogrožene paciente ob vsakem izvozu, pravi direktor Zdravstvenega doma Koper Matevž Ravnikar, ki bdi tudi nad Predhospitalno enoto Obala.

“Ne da bi nam karkoli sporočili, so v vodstvu Splošne bolnišnice Izola zaradi potreb gradnje urgentnega centra, speljali izvozno pot reanimobila skozi avtomatsko zapornico parkirišča. Zaradi tega prihaja do nesprejemljivih zastojev, saj v koloni čakajoča vozila nimajo možnosti za umik. Zdravniška ekipa, ki je na nujni vožnji, mora čakati v koloni vozil, ki čaka pred zapornico na izvozu s parkirišča,” razmere pri bolnišnici Izola opisuje Ravnikar. Tako naj bi bilo že približno dva tedna, zato poziva odgovorne, naj se zamislijo in poiščejo rešitev, ki ne bo več ogrožala življenj pacientov z območja vseh štirih istrskih občin, ki nujno potrebujejo pomoč.

Dodaja še, da so pred začetkom gradnje urgentnega centra reševalno enoto prestavili na ne najbolj ugodno lokacijo za bolnišnico, kar so v Zdravstvenem domu Koper sprejeli. Ne morejo pa razumeti, da niso poskrbeli za nadomestno intervencijsko pot oziroma nemoten izvoz reševalnih vozil.

Na zaplet je opozoril tudi vodstvo bolnišnice. “A do današnjega dne nismo prejeli odgovora, kot da se ne zavedajo, kaj pomeni oskrba najtežjega pacienta na terenu in odgovornosti, ki jo to prinaša,” še pravi Ravnikar. Dodaja, da je o težavah obvestil še koprski inšpektorat za cestni promet, kjer so mu pojasnili, da niso pristojni za reševanje prevoznosti intervencijskih poti, podoben odziv je dobil tudi od izolske redarske službe.

V.d. direktorja Splošne bolnišnice Izola Radivoj Nardin je potrdil, da so reševalna vozila res parkirana za zapornicami parkirišča, namenjenega zaposlenim v bolnici, a odločno zanika trditve, da bi zaradi tega prihajalo do zamud pri nujnih vožnjah. “Niti enkrat niso čakali in verjetno niti ne bodo,” pravi. Dodaja še, da glede na to, da ima predhospitalna enota povprečno 1,5 izhoda na dan in da je zato res malo možnosti, da bi reševalno vozilo naletelo ravno na največjo gnečo. Če bi se to zgodilo, pa bi zaposleni, ki spremlja dogajanje prek kamer, lahko odprl zapornico. Reševalna vozila se bodo na svoje staro mesto, kjer je urejena tudi intervencijska pot, lahko vrnila predvidoma čez en mesec, je še dejal Nardin.

HELENA RACE


Najbolj brano