Tudi jaslice so simbol beguncev

Danes ob 16. uri bodo v župnijski cerkvi sv. Jurija v Piranu odprli razstavo jaslic. Tudi tokrat, že 16. leto zapored, jih bodo postavili v več cerkvah po mestu, na kar devetih lokacijah. Letos so jaslice oblikovali dijaki umetniških gimnazij iz vse Slovenije. Nekateri so jih aktualizirali z begunsko problematiko.

Jaslice, kot jih vidijo dijaki koprske umetniške gimnazije. 
Družina je v zibajočem čolnu na morju in išče priložnost za 
lepše življenje.  Foto: Helena Race
Jaslice, kot jih vidijo dijaki koprske umetniške gimnazije. Družina je v zibajočem čolnu na morju in išče priložnost za lepše življenje.  Foto: Helena Race

PIRAN > Jaslice v piranskih cerkvah so tudi letos sodobne, poleg simbolike družine in ljubezni, ki je njihovo osnovno sporočilo, pa nekatere v ospredje postavljajo še drugačno tematiko.

V krstilnici sv. Janeza Krstnika so tako dijaki tretjega letnika likovne smeri koprske umetniške gimnazije postavili lesen čoln, ki ga premetava valovanje morja, v njem pa begunsko družino, izdelano iz žice.

Namesto Jezusa ima mati v naročju kruh, na čolnu pa je napis “nEUe leben” (novo življenje), s poudarjenima črkama EU. “Te jaslice so polne simbolike, nenazadnje pa je bila tudi sveta družina, ki je šla v beg v Egipt, begunska družina,” pravi piranski župnik Zorko Bajc. V jaslice so vključili kos rimskega sarkofaga, starega 2000 let, ki je bil že del bazena stare piranske krstilnice, na njem pa je upodobljen delfin, ki rešuje dečka iz morja, še dodaja Bajc, ki je v sodelovanju z društvom Prijatelji zakladov sv. Jurija je letos odprl vrata jaslicam že 16. leto zapored.

Pred dvema letoma so k sodelovanju prvič povabili šole; letos so izziv oblikovanja jaslic prepustili umetniškim gimnazijam iz Kopra, Nove Gorice (tudi oni so upodobili begunsko problematiko v cerkvi sv. Štefana), Celja in Velenja ter srednji šoli za oblikovanje in fotografijo iz Ljubljane. Pri izbiri tematike in tehnike so jim prepustili proste roke, pravi predsednica društva Mira Ličen Krmpotić.

Poleg sodobnih instalacij jaslic bodo v Piranu na ogled tudi tradicionalne jaslice v cerkvi sv. Jurija in v pinakoteki minoritskega samostana, pod obokom pod cerkvijo pa bodo s Tartinijevega trga vidne osvetljene figure.

Jaslice v piranskih cerkvah ponujajo priložnost za sprehod po mestu in spoznavanje cerkva. Na ogled bodo do 6. januarja, vsak dan od 10. do 17. ure. Glede na to, da organizatorji vsako leto natisnejo 2000 letakov z zemljevidom piranskih cerkva, in jih vedno zmanjka, sklepajo, da razstava privabi najmanj 5000 obiskovalcev.HR


Najbolj brano