Tudi državno prvenstvo v striženju ovac

V Areni Bonifika bodo jutri in v nedeljo (med 10. in 19. uro) že 13. Dnevi kmetijstva slovenske Istre. Na tradicionalni prireditvi Mestne občine Koper se predstavljajo sadjarji, čebelarji, gobarji, zelenjadarji, vinarji, oljkarji in drugi ponudniki domačih dobrot in izdelkov.

Drobnica bo letos v ospredju dnevov kmetijstva. Foto: Sladžan Bacio
Drobnica bo letos v ospredju dnevov kmetijstva. Foto: Sladžan Bacio

KOPER > Letos se bo na sejmu predstavilo 117 razstavljavcev: v prireditvenem šotoru bodo razstavljene avtohtone domače živali, na zunanjih površinah pa bo na ogled kmetijska mehanizacija in avtomobili.

Osrednja tematika letošnjega sejma je drobnica. Jutri (ob 10. uri predtekmovanje, ob 15.30 finale) bo namreč v sklopu sejma 20. državno prvenstvo v striženju ovac, ki ga organizira Zveza društev rejcev drobnice Slovenije in revija Drobnica v sodelovanju z Društvom rejcev drobnice Krasa in Istre, KGZS Nova Gorica in Biotehniško fakulteto. Potekalo bo v dveh kategorijah: ročno striženje s škarjami in striženje z električnimi škarjami. Skupni čas je sestavljen iz štirih delov: čas striženja, število vreznin, ocena kakovosti striženja in ocena ravnanja z ovcami. Zaradi neprimernega ravnanja z živalmi ali zelo hude vreznine je možna tudi diskvalifikacija tekmovalca.

Slovenski ovčerejci so imeli v preteklosti veliko težav s striženjem, saj je to opravilo, ki se ga ni lahko priučiti. Med petimi dosedanjimi državnimi prvaki v striženju ovac je tudi Andrej Škibin iz Prelož. Na prireditvi bo tudi učna pot Od ovce do izdelka, na kateri bo predstavljena celotna predelava in uporaba ovčje volne.

Gobarsko-mikološko društvo slovenske Istre bo pripravilo razstavo svežih gliv in gob in priredilo pokušino gojenih gob. Med sejmom bodo tudi različna strokovna predavanja in kulinarični šovi. Na glavnem odru se bodo občinstvu predstavili Sara Rutar (zmagovalka Masterchef Slovenija 2017) s svojimi hamburgerji, Tatjana Ledinek (Mlada kmetica Slovenije 2017) in Presidi Slow food z Nizozemske. Tam bo tudi Turistično društvo Sparžin Korte, katerega člani bodo v sodelovanju s Chefom Danielom Pircem pripravili okusne jedi, kot so fritule, polenta in bakala.

Obalno čebelarsko društvo Koper bo v soboto ob 12. uri razglasilo in nagradilo letošnje najboljše pridelovalce medu.

Obisk sejma ter vse ostale spremljajoče aktivnosti bodo za obiskovalce brezplačne, letošnja novost pa bodo degustacijski kuponi. AP


Najbolj brano