Tudi društva so v pasti začasnega financiranja

Številna društva, nevladne organizacije in drugi zavodi na območju koprske občine opozarjajo, da bo začasno financiranje precej okrnilo njihove programe in otežilo običajno delovanje. Toliko bolj, ker v tem obdobju občina ne objavlja niti razpisov, od katerih so si društva in organizacije vsako leto lahko obetale dobrodošlo finančno injekcijo.

Bojan Mevlja iz Rotunde pravi, da so mnoge nevladne 
organizacije pri izvajanju rednih socialnih, športnih, otroških, 
mladinskih in drugih programov finančno odvisne tudi od 
podpore občine. Foto: Alenka Penjak
Bojan Mevlja iz Rotunde pravi, da so mnoge nevladne organizacije pri izvajanju rednih socialnih, športnih, otroških, mladinskih in drugih programov finančno odvisne tudi od podpore občine. Foto: Alenka Penjak

KOPER >Začasno financiranje je posledica še neurejenih razmerij z novoustanovljeno občino Ankaran. To dejansko pomeni, da so v Kopru do sprejetja letošnjega proračuna zavezani k sorazmerni porabi denarja glede na preteklo proračunsko leto (po dvanajstinah torej).

Finančno odvisni tudi od občine

V Središču Rotunda kot Stičišču nevladnih organizacij (NVO) Obalno-kraške regije so tudi na pobudo drugih NVO pripravili poziv koprski občini, naj prisluhne njihovim težavam, ki so povezane z neobjavljenim razpisom s področja družbenih dejavnosti.

Na območju koprske občine deluje 733 društev, zavodov in ustanov, ki na mnogih področjih bogatijo družbeno življenje občanov. “Mnoge nevladne organizacije smo pri izvajanju rednih socialnih, športnih, otroških, mladinskih in drugih programov finančno odvisne tudi od podpore občine,” pravi direktor Rotunde Bojan Mevlja.

Pravi, da so bili tako v Rotundi kot v drugih nevladnih organizacijah vsako leto veseli podpore občine. Opozarja, da bi lahko neobjava razpisov resno prizadela delovanje nevladnih organizacij. “Iz razpisov s področja družbenih dejavnosti se, denimo, financirajo različni socialno-varstveni programi za osebe z duševnimi in drugimi motnjami, športni programi in druge interesne dejavnosti za otroke, različne humanitarne dejavnosti, pa tudi prostovoljna gasilska društva, mladinski in kulturni programi, upokojenska društva in podobno. Občino želimo spodbuditi, da najde primerne rešitve, ki bi omogočile, da bi se potrebni redni programi lahko nemoteno izvajali tudi letos,” Mevlja poziva občinsko upravo.

Odločitev o začasnem financiranju občine za prvo trimesečje sprejme župan ter o tem obvesti občinski svet in nadzorni odbor. Odločitev o podaljšanju začasnega financiranja pa na predlog župana sprejme občinski svet. Ta je tako na seji v četrtek podprl omenjeni sklep, ki opredeljuje začasno financiranje od aprila do junija. V Kopru lahko v tem obdobju porabijo nekaj več kot 15 milijonov evrov. Občinska svetnica Olga Franca (SLS) je ob potrjevanju sklepa opozorila na nujnost bolje pripravljenega gradiva. “Kako naj iz dveh številk vemo, kaj se bo v prihodnjih mesecih dogajalo v koprski občini. Nas zanimajo vsebine. Natančno bi želela vedeti, kaj se bo naredilo, katere naložbe bodo morale počakati, kako bo z delovanjem krajevnih skupnosti,” je nanizala pomisleke.

Občina še nima rešitve

Mojca Beljan, vodja službe za odnose z javnostmi na koprski občini, zagotavlja, da se še kako zavedajo teh težav. Pritrjuje pozivu nevladnikov, da bo treba nekaj storiti in kar se da hitro zadeve rešiti. Obenem še spomni, da bo lahko šele sprejet proračun natančno opredeljeval višino denarja za sofinanciranje nevladnih organizacij prek razpisov.

Ob tem nevladniki opozarjajo, da je imela občina že tudi v preteklosti obdobje začasnega financiranja, pa je kljub temu objavljala razpise. Sprašujejo se, kaj je zdaj drugače, in kako to, da so kljub temu letos objavili razpis za sofinanciranje prireditev. Kot je razbrati na spletni strani občine, gre za sofinanciranje kulturnih, športnih, turističnih, zabavnih prireditev ali za prireditve socialne narave oziroma tistih, ki so namenjene otrokom in mladini. Med pogoji zasledimo, da mora biti datum njihove izvedbe med 1. januarjem in 30. junijem.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano