Trpinčenje malčkov bi morali preprečiti že prej

Razkritje zgodbe o surovem ravnanju z malčki v enoti vrtca Delfino blu v Hrvatinih je še pospešilo kroženje informacij, kako so bili v matični enoti že dlje časa seznanjeni, da je zdaj umaknjena hrvatinska vzgojiteljica precej vzkipljiva do otrok. Po naših informacijah naj bi za njene vedenjske težave vedeli vsaj dve prejšnji ravnateljici, ki pa z nami o tem nista želeli govoriti.

Vse pogostejše so informacije, da naj bi tako v matični enoti 
vrtca Delfino blu v Kopru kot v enoti Hrvatini vedeli, da 
obtožena vzgojiteljica ni bila primerna za delo z najmlajšimi.  Foto: Nataša Hlaj
Vse pogostejše so informacije, da naj bi tako v matični enoti vrtca Delfino blu v Kopru kot v enoti Hrvatini vedeli, da obtožena vzgojiteljica ni bila primerna za delo z najmlajšimi.  Foto: Nataša Hlaj

HRVATINI > “Vse bo odkrila policijska preiskava. Več za zdaj ne smem povedati,” je bila kratka Ilenia Vivoda, ki je pred zdajšnjo v.d. ravnateljice Selino Marancina zavod vodila dve leti. Zgovornejša ni bila niti predhodnica Vivodove Suzana Bertok Kuhar, ki je zdaj odgovorna v enoti Semedela. “Ne smem dajati izjav. Lahko se slišiva, ko bo preiskava končana,” je zavrnila pogovor z nami.

Nova zgodba enega od staršev

Se je pa včeraj s svojo zgodbo oglasil še eden od očetov, ki zaradi zaščite sebe in otroka ne želi biti imenovan. Trdi, da je bil v hrvatinskem vrtcu fizično in psihično zlorabljen tudi njegov otrok.

Začudile so ga izjave v.d. ravnateljice Seline Marancina, kako da se je pogovorila s starši, vzgojiteljica pa da se je opravičila za svoje početje. “Ravnateljica ni nikoli sedla z nami starši za skupno mizo, še manj pa obtožena vzgojiteljica. Kaj šele da bi se opravičila in kaj obžalovala. Ona zanika vsa storjena dejanja. Hudo novico nam je sporočila vodja enote Hrvatini in zdajšnja vzgojiteljica našega otroka,” je ogorčen.

Še več: naš vir je prepričan, da je ravnateljica točno vedela, kaj se dogaja. Res, da je obtoženo vzgojiteljico poslala na prisilni dopust, vendar samo za tri tedne, pravi. “Ko se je vrnila, se je znova zgodil incident. Šele nekaj dni zatem je vzgojiteljica odšla na bolniško,” spomni.

Sumi o zlorabi premalo za odpoved

Ko smo Marancinovo znova poklicali in jo seznanili z novimi dejstvi, je potrdila, da ni govorila z vsemi starši, temveč zgolj s tistima, ki sta prijavila zadnji dogodek v vrtcu. “Sem pa o tem takoj seznanila tako svet zavoda kot svet staršev. Morda je prišlo do komunikacijskega šuma in prek njihovega predstavnika informacija ni prišla do vseh staršev,” ugiba. Napoveduje, da se bo danes v vrtcu srečala z vsemi starši in jim predstavila dejstva, postopke in policijsko preiskavo.

Na izrecno vprašanje, ali je torej sumila oziroma vedela za nepravilnosti, pa je odgovorila, da je ravnala po zakonu o delovnih razmerjih. “Odvetnica nam je pojasnila, da omenjeni sumi ne sodijo med hude kršitve delovnega razmerja, zato vzgojiteljice nisem mogla kar odpustiti. Šele s prijavo staršev smo dobili jasnejše zakonske podlage,” pojasnjuje Marancina.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano