Trobla odločno prodira v svet

ZDA, Kanada, Anglija, Avstralija, Tajvan ... To so le nekatere izmed držav, kjer ljubitelji kakovostnih dizajnerskih pripomočkov že uživajo v glasbi iz svojih pametnih telefonov s pomočjo izdelka, ki je doma v Kopru. Po več kot uspešni predstavitvi na Kickstarterju je delo v studiu Tok Tok, kjer izdelujejo priljubljeno Troblo, v polnem zagonu.

Matej Rodela (drugi z leve) in Andrej Koruza (tretji) s pomočnikoma, ki jima je - naključje je tako hotelo - prav tako ime 
Matej in Andrej.  Foto: Ilona Dolenc
Matej Rodela (drugi z leve) in Andrej Koruza (tretji) s pomočnikoma, ki jima je - naključje je tako hotelo - prav tako ime Matej in Andrej.  Foto: Ilona Dolenc

KOPER > Preden je v aprilu doživela izjemen uspeh na Kickstarterju - 743 podpornikov je projektu namenilo 58.941 dolarjev, kar je skoraj šestkrat več od zastavljenega cilja -, je bila Trobla le eden od izdelkov koprskega dizajnerskega studia Tok Tok. Zdaj je ta mali leseni ojačevalec zvoka, ki za svoje delovanje ne potrebuje nobenih elektronskih priključkov, njegov paradni konj.

“Doslej smo jih izdelali približno 200, do sredine septembra jih bo nared še 400,” pravi Matej Rodela, sicer znani glas Radia Koper, ki pod znamko Tok Tok ustvarja v sodelovanju s koprskim multimedijskim umetnikom Andrejem Koruzo in ljubljanskim oblikovalcem Martinom Šoštaričem.

Zapleti pridelali zamudo

Po kampanji na Kickstarterju ni vse steklo tako gladko, kot bi moralo. “Skoraj mesec je minil, preden smo ta denar dobili v Slovenijo. Nato so pri ustanovitvi podjetja birokratski mlini mleli počasneje, kot smo pričakovali. Zapletlo se je tudi z ljubljanskim obrtnikom, s katerim smo imeli dogovorjeno, da nam bo izdeloval lesene ploščice za Troblo. Kar naprej je zavlačeval, zato smo se odločili, da poiščemo drugega. Našli smo ga v Alešu Vranješu iz Izole,” Rodela povzame nepričakovane zaplete, zaradi katerih so pri proizvodnji naročenih Trobel pridelali precej zamude.

V juliju so naposled lahko začeli nemoteno delati. Med naročili posameznikov in zlasti trgovcev so tudi takšna, ki jim zaradi zamudne izdelave trenutno ne morejo zadostiti. “Nekdo je želel naročiti 500 Trobel naenkrat. Žal mu nismo mogli ugoditi. Trobla je namreč sestavljena iz osmih lesenih ploščic. Pred lepljenjem je treba vsako zbrusiti, kar traja po dve minuti. Če bi želeli izdelati tisoč Trobel, bi to pomenilo 8000 minut oziroma 133 ur brušenja,” pojasni Rodela. Ekipo so sicer ojačali s še nekaj pari močnih rok, vendar bodo, da bi pospešili proizvodnjo, naredili redizajn Troble.

V vlogi svetovalca Matej Rodela zdaj pomaga tudi drugim nadebudnim podjetnikom, ki jim je tovrstna pomoč na voljo v izolskem coworking prostoru Riiba. Ta je poleg Toktokovi Trobli letos pomagala na Kickstarter tudi projektu Kobeiagi kilim, ki je prav tako dosegel zastavljeni finančni cilj in umešča svoj izdelek - ročno tkane preproge - na svetovni trg. Prav danes pa se začenja kampanja na Kikstarterju, s katero Riiba pomaga na podjetniško pot že tretjemu akterju iz tega okolja - tržaškemu izdelovalcu “razpoloženjskih” sončnih očal Mood.

Kickstarter - dobra šola podjetništva

O Kickstarterju, kamor se po zagonski denar za svoj projekt odpravlja vse več inovativnih podjetnikov iz Slovenije, Matej Rodela pravi, da je predvsem dobra podjetniška šola: “Naučiš se, kako izdelati poslovni načrt, kako komunicirati s strankami, kako izdelek denarno ovrednotiti. Na začetku preprosto nimaš občutka za ceno, ne zavedaš se dodatnih stroškov, ki jih prinašata proizvodnja izdelka in podjetništvo nasploh.” Trobla ima zdaj v prosti prodaji ceno 90 evrov, na Kickstarterju pa so najosnovnejšo ponujali za skoraj pol manj.

Poleg zagonskega denarja s Kickstarterja in svežega, ki jim ga bo, upajo, prinesla prodaja Troble, pa Toktokovci nujno potrebujejo velike količine še ene dobrine - časa. “Prej bomo v proizvodnjo vložili več časa in energije, prej bomo napredovali,” ugotavlja Rodela, ki zato od 1. septembra ostaja na radijskih valovih le še v jutranjih urah.

Na vprašanje, ali zaupa v dolgoročen uspeh Troble, odgovarja: “Zagotovil ni. Telefoni se menjujejo vsaki dve leti. Če se v Applu odločijo spremeniti položaj zvočnika na telefonu, smo, po domače povedano, opleli. A saj imamo tudi druge ideje, druge izdelke ...” Tok Tok na Kikstarterju še ni rekel zadnje. “Ko bo nov izdelek pripravljen, bomo tam ponovno poskusili srečo,” napoveduje Rodela.

ILONA DOLENC


Najbolj brano