Triglav odhaja na lov za tihotapci ljudi

Vojaška ladja Triglav 11 prihodnji petek odhaja na novo misijo v Sredozemsko morje. Tokrat misija ne bo zgolj humanitarna, kot je bila tista pred dvema letoma, ampak bo naša vojska tokrat sodelovala predvsem pri preganjanju tihotapcev ljudi.

Andrej Pečar:  “Vojska mora biti pripravljena tudi 
na situacije, ko naleti na odpor tihotapcev.” Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Andrej Pečar: “Vojska mora biti pripravljena tudi na situacije, ko naleti na odpor tihotapcev.” Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER >Triglav se bo v južnem Sredozemlju za tri ali štiri mesece pridružila mednarodni operaciji Evropske unije NAVFOR MED. “Naloga misije je preprečevanje tihotapljenja in trgovine z ljudmi, tako da se tihotapcem v čim večji meri prepreči prevoze na morju, tudi z zaplembo teh ladij,” je povedal poveljnik Triglava Andrej Pečar. “Na teh čolnih so tudi begunci, zato je naša naloga tudi njihovo reševanje,” dodaja. Operacije se bodo za zdaj dogajale v mednarodnih vodah. Če bi varnostni svet OZN v prihodnje prišel do širšega dogovora, pa bi lahko v prihodnje vpluli tudi v teritorialne vode držav severne Afrike. “Priprave na prvo misijo pred dvema letoma so bile enake, tudi če je bila takrat misija samo humanitarna. Vojska mora biti pripravljena tudi na situacije, ko naleti na odpor tihotapcev,” še poudarja Pečar.

Časi so negotovi, opozarja predsednik države in poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, ki si je danes ogledal postroj kontingenta pred odhodom na misijo. “Razmere v severni Afriki in na Bližnjem vzhodu se ne umirjajo. Želim si, da bi mednarodna skupnost dosegla dogovor o političnih ciljih za mirno rešitev sporov, ki so se nakopičili v teh deželah. Še zlasti pa bi to veljalo za morebitno vojaško posredovanje z mandatom Organizacije združenih narodov. Če takega dogovora ne bo, se bo problem, zaradi katerega Triglav odhaja v Sredozemlje, še poglobil,” je prepričan predsednik. “Dejstvo je, da se danes na sirskem nebu srečujejo vojaške enote različnih držav, ne da bi imele skupni politični cilj teh operacij. To se lahko razširi še na Irak in še kakšno drugo državo. To je velik problem, lahko se zgodijo tudi incidenti, ki bodo razmere lahko samo še poslabšali,” je zaskrbljen.

V tokratni kontingent je vključenih 42 članov posadke Triglava, trije pripadniki že sodelujejo v poveljniški strukturi mednarodne operacije, štirje pa na poveljniški ladji te operacije Cavour. V kontingentu sta tudi dve vojakinji. Večji del posadke Triglava je isti kot pred dvema letoma, tudi kuhar Franko Skok, ki se strinja, da kuhar na vojaški ladji pomembno vpliva na razpoloženje. “Trudim se, da imajo vojaki zdravo mediteransko hrano,” pravi. “Če morje ni razburkano, je vse v redu,” dodaja. V Kopru bo priskrbel hrano za tri ali štiri dni, potem pa se bodo oskrbovali v luki Augusta na Siciliji, od koder bodo izpluli v Sredozemlje.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano