Tri vdove znova gradijo brez soglasja občine

Medtem ko išče piranska občina z gostinci skupni jezik glede podobe Prešernovega nabrežja, v restavraciji Tri vdove brez njenega soglasja urejajo zunanjo teraso. Občina je na teren poslala mestnega inšpektorja, ki zahteva od lastnice, naj odstrani črno gradnjo.

Piranski mestni inšpektor je ugotovil, da lastnica restavracije 
Tri vdove ureja teraso, ki je javna občinska površina, brez 
dovoljenja.  Foto: Katja Gleščič
Piranski mestni inšpektor je ugotovil, da lastnica restavracije Tri vdove ureja teraso, ki je javna občinska površina, brez dovoljenja.  Foto: Katja Gleščič

PIRAN > V občini Piran si še vedno prizadevajo, da bi skupaj z gostinci uredili podobo piranske Punte. Vrsto let so dovoljevali, da so tam rasle na črno postavljene gostinske terase, ko pa je gradbeni inšpektor zagrozil z rušenjem, gostinci pa planili pokonci, so začeli v občini iskati rešitev, po kateri bi koza ostala cela in volk sit.

Najprej so sprejeli odlok in gostincem dali dve leti časa, da sami, brez posega gradbenih inšpektorjev, zmanjšajo svoje terase in jih uredijo skladno s smernicami občine ter Zavoda za varstvo kulturne dediščine Piran. Zatem so povabili tri arhitekturne studie k risanju nove podobe Punte, gostince pa povabili, naj povedo svoje pripombe.

Občina gre naprej tudi brez gostincev

Nekateri gostinci, tudi starosta med njimi Pavel Lovrečič, lastnik restavracij Pavel in Pavel II, so se odzvali in vsaj vstopili v občinsko stavbo ter si ogledali predlagane rešitve. Večini pa to še ni uspelo. Sabrina Godina, lastnica restavracije Tri vdove, nam je, denimo, povedala, da vabila ni prejela in si želi, da bi imeli več kot dve leti časa za rušenje prevelike, na črno postavljene terase. Povedala pa je tudi, da se zaveda, da bodo morali z občino poiskati srednjo pot.

A konec decembra so na javni, občinski površini, ki jo ima Sabrina Godina v najemu za gostinsko teraso, delavci znova začeli delati. Pirančani so pričeli govoriti, da bodo po zgledu restavracije Pavel II uredili talno gretje. Sabrina Godina nam je po telefonu povedala, da “prav ničesar takšnega ne počnejo”. Mestni inšpektor pa je ugotovil, da so se lotili posega, za katerega nimajo soglasja, in od njih zahteva, naj črno gradnjo odstranijo.

Piranska občina in župan Peter Bossman še vedno vabijo gostince, naj si ogledajo predlagane arhitekturne rešitve. Časa imajo do konca januarja. “V primeru, da se do predlogov ne boste opredelili niti v podaljšanem roku, bo Občina Piran postopek urejanja Punte nadaljevala sama,” je zaenkrat še vedno odločen župan Bossman.

Tržni inšpektor jih ne bo obiskal

Kaj pa o dogajanju na Punti porečejo na gradbeni inšpekciji? Tam so nam odgovorili, da so bili na Prešernovem nabrežju v preteklosti res uvedeni inšpekcijski postopki.

“Ti so bili v glavnem zaključeni, saj je šlo večinoma za enostavne objekte, za katere ni potrebno pridobiti gradbenega dovoljenja,” so sporočili in dodali, da doslej še niso prejeli prijave zaradi nezakonitih posegov pred restavracijo Tri vdove.

Zdaj večina gostincev znova čaka na dovoljenja za uporabo javnih občinskih površin, saj so ta kot vsako leto doslej potekla z zadnjim decembrskim dnem. Marsikateri piranski lokal dela brez dovoljenja za uporabo javne površine, vendar se jim tržne inšpekcije ni treba bati.

Že od leta 2007, ko so dopolnili zakon o gostinstvu, tisti, ki postavijo gostinski vrt brez soglasja lastnika, ne kršijo zakonodaje, ki bi bila v pristojnosti tržnega inšpektorata.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano