Tri milijone za Tomosov blok

Tomosov blok je tudi zares naprodaj. Javni stanovanjski sklad Mestne občine Koper ga bo na dražbi 10. julija prodajal po izklicni ceni 2,9 milijona evrov.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > V stanovanjih nebotičnika na koprskem Nazorjevem trgu 5 je zdaj le še nekaj stanovalcev v drugem in tretjem nadstropju ter poslovni prostori javnega stanovanjskega sklada, ki prodaja blok. Zato v skladu od morebitnega kupca zahtevajo, da sklene najemno pogodbo za poslovni prostor. Poleg tega pa mora za najmanj eno leto skleniti tudi najemne pogodbe z vsemi stanovalci, ki tam živijo. Posebej zahtevajo, da mora biti najemnina neprofitna.

Urediti pa bo moral tudi razmerja, povezana s streho bloka, kjer je postavljenih več telekomunikacijskih anten. Stanovanjski sklad ima namreč z različnimi telekomunikacijskimi podjetji sklenjenih več pogodb za služnost. Tudi te pogodbe bo moral prevzeti novi kupec in razmerja urediti tudi v primeru, če bo kupljeni blok temeljito obnovil, morda nadzidal ali celo porušil.

Interesenti za nakup bloka si ga lahko ogledajo ob plačilu 1000 evrov, ta znesek pa se bo vštel v plačilo varščine, ki sicer znaša 20 odstotkov izklicne cene. Če se bo zainteresirani kupec na koncu odločil, da na dražbi ne bo sodeloval, mu bodo tisočaka vrnili.

Tomosov blok, delo arhitekta Eda Mihevca, je bil zgrajen pred 56 leti in je svojevrstna koprska ikona. A ne sodi med zaščitene zgradbe. KG


Najbolj brano