Tri leta bodo risali načrte za večje letališče

V prihodnjih treh letih bo posebna delovna skupina vlade pripravila prostorski načrt za letališče Portorož, ki bo podlaga za podaljšanje letališke steze, povečanje ploščadi, gradnjo hangarjev ... Predvidel bo tudi prestavitev glavne ceste, mejne kontrolne točke in akumulacije Ribila.

Zdaj 1200 metrov dolgo letališko stezo v Sečovljah  želijo podaljšati za  300 metrov. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Zdaj 1200 metrov dolgo letališko stezo v Sečovljah želijo podaljšati za 300 metrov. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA, SEČOVLJE > “Že skoraj deset let govorimo o tem. Skrajni čas je, da se nekaj premakne,” je direktor Aerodroma Portorož Robert Krajnc pospremil včerajšnji sklep vlade, da imenuje delovno skupino, ki bo začela pripravljati državni prostorski načrt za letališče Portorož. Dodaja, da je sklep posledica številnih sestankov in pozivov, naj vlada vendarle ukrepa in omogoči rast letališča.

Prestavili bi 890 metrov ceste

Državni prostorski načrt bo predvidel podaljšanje vzletno-pristajalne steze; zdaj je dolga 1200 metrov, dodali bi ji še približno 300 metrov. Poleg tega bi na območju letališča uredili še dostopne ceste, parkirišča za avtomobile in avtobuse, razširili bi potniški terminal, prenovili in dogradili hangarje ...

Ker na letališču oziroma v njegovem varnostnem območju ne sme biti drugih objektov, bo državni prostorski načrt predvidel tudi prestavitev glavne ceste v dolžini 890 metrov. “Ne gre za rušenje hiš, temu smo tudi mi nasprotovali, le cesto bi speljali drugam in ne bi šla več tik ob hišah. Bo pa treba to verjetno uskladiti tudi z načrti za navezavo na načrtovano hitro cesto,” pravi Krajnc. Načrt bo poleg tega predvidel še prestavitev mejne kontrolne točke in akumulacije Ribila v dolžini 430 metrov.

Krajnc ob tem dodaja, da so v Portorožu že nekaj let pripravljeni za podaljšanje letališke steze znotraj območja letališča. Za to imajo tudi soglasje agencije za letalstvo, čakajo pa na spremembo zakona o letalstvu, ki bi jim gradnjo omogočil.

1,13 milijona evrov v treh letih

“Z državnim prostorskim načrtom bo zagotovljena celovita ureditev letališča in rezerviran ustrezen prostor za posodabljanje letališke in druge infrastrukture za plansko obdobje do leta 2040,” so zapisali v gradivu za sejo vlade. Denar za izdelavo načrta bo zagotovilo ministrstvo za infrastrukturo - v treh letih kar 1,13 milijona evrov (letos 150.000 evrov, prihodnje leto 550.000 evrov, leta 2017 še 350.000 evrov, leta 2018 pa 85.000 evrov).

Odločitev o začetku priprave prostorskega načrta za letališče so na vladi utemeljili: “Letališče Portorož je eno od treh javnih letališč za mednarodni zračni promet v Sloveniji. Zaradi svoje lege lahko pomembno vpliva na razvoj gospodarstva, zlasti razvoj turizma primorske regije in cele države.”

Državni prostorski načrt pa ne bo posegel v območje Krajinskega parka Sečoveljske soline. Če bi se to zgodilo, bi v parku nasprotovali širitvi letališča. Vodja parka Andrej Sovinc pa kljub temu opozarja na vpliv, ki ga ima letališča na območje naravne in kulturne dediščine. Meni, da bi moral razvoj letališča iti v smer povečanja števila čarterskih poletov. Trenutno je namreč preveč športnega oziroma šolskega letenja, ko letala vsakih nekaj minut preletavajo območje nad solinami, kar je zelo moteče.

HELENA RACE


Najbolj brano