Tri četrtine delavcev v Evropi meni, da so pod stresom

Za čas, ko je na bolniški, mora delodajalcu plačati kazen. Ko dobi na račun nakazan regres za letni dopust, ga mora takoj dvigniti in vrniti delodajalcu. Tudi takšne zgodbe slišijo v Obalni sindikalni organizaciji (OSO), predvsem od gradbenih delavcev, ki so zaposleni v manjših podjetjih.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

KOPER > “Takšne zlorabe seveda takoj prijavimo,” pravi izvršni sekretar pri OSO - KS 90 Damjan Volf. Ob bližajočem se prazniku dela ugotavlja, da se v 129 letih, odkar ga praznujemo, za delavce ni kaj veliko spremenilo: “Takrat so se borili za osemurni delavnik in tega v resnici še danes nimamo, obremenitve delavcev so čedalje večje.”

40.000 delavcev na bolniški na dan

Po javnomnenjski raziskavi o varnosti in zdravju pri delu v evropskih 31 državah je 72 odstotkov zaposlenih odgovorilo, da so na delovnem mestu zelo pogosto ali dokaj pogosto v stresu. Najpogostejši vzrok obremenitev pa je prav preveliko število delovnih ur, je pokazala anketa. Obremenitve vodijo v povečano število bolniških staležev, po katerih je Slovenija pri evropskem vrhu, poudarja Volf. Podatki za leto 2012 za Slovenijo kažejo, da je bilo na bolniškem dopustu v povprečju 40.000 delavcev na dan, stroški bolniških na leto pa znašajo približno pol milijarde evrov.

Irena Valenti, izvršna sekretarka OSO - KS 90 za gostinstvo in turizem, pa je opozorila na težke in negotove pogoje dela v tej dejavnosti, saj pri nas sploh še nimamo izdelanih in predpisanih količinskih normativov dela, tako da rezultati dela niso merljivi. “Naloga države je, da delodajalcem naloži, da morajo sprejeti količinske normative,” opozarja Irena Valenti.

Napoved Mestne občine Koper, da bo plačljivo tudi makadamsko parkirišče za tržnico, bo povzročilo velike težave ljudem, ki se iz obrobja vozijo v mesto v službe, opozarja generalni sekretar OSO - KS 90 Euro Brozič. “Javni prevozi niso tako dobro urejeni, da bi se delavci lahko iz okoliških krajev, denimo Pregare ali Trušk, lahko vozili v službo,” meni Brozič.

Pred prvim majem k županom

Najbolj pereče težave sindikalisti opažajo v gradbeništvu, dejavnosti varovanja ter gostinstvu in turizmu.

Obalna sindikalna organizacija, ki praznuje 25 let delovanja, tudi letos pripravlja tradicionalno kresovanje v Kopru, v četrtek, 30. aprila. Začne se ob 17.45 v Taverni, ob 20.15 se bodo odpravili na pohod z baklami na kresišče ob osnovni šoli Antona Ukmarja na Markovcu.

Že v torek, 28. aprila, pa bodo sindikalisti OSO - KS 90 in ZSSS skupaj z italijanskimi kolegi iz sindikatov CGL, CISL in Uil potovali do županov Trsta, Milj, Ankarana in Kopra, ter jim izročili memorandum z zavezo o sodelovanju in preseganju meja.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano