Trditve o mobingu dvigujejo tlak

Direktorica Študentskih domov UP Astrid Prašnikar bo to, da jo je rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušiču trpinčil in spolno nadlegoval na delovnem mestu, dokazovala tudi po sodni poti. Tožbo na delovno sodišče je že vložila, ovadba tožilstvu pa je še v pripravi.

Astrid Prašnikar Foto: Reka Šav
Astrid Prašnikar Foto: Reka Šav

KOPER > Kot so nam včeraj povedali v odvetniški pisarni Starman in Velkavrh, so na delovno sodišče v Kopru 17. julija vložili tožbo v zvezi s plačilom denarne odškodnine zaradi trpinčenja in nadlegovanja na delovnem mestu.

Proti Marušiču še tožba in ovadba

Njihova stranka Astrid Prašnikar toži svojega delodajalca, Univerzo na Primorskem, zaradi mobinga, ki naj bi mu bila izpostavljena v zadnjih letih. Podlaga za tožbo je osmi člen zakona o delovnih razmerjih (ZDR), ki v primerih kršitve prepovedi diskriminacije ali trpinčenja na delovnem mestu delodajalcu nalaga odškodninsko odgovornost. “Delodajalec je dolžan delavcu zagotavljati delovno okolje po 47. členu ZDR, tako da delavec ni trpinčen in ni nadlegovan na delovnem mestu. Če se to zgodi, potem je delodajalec odškodninsko odgovoren za duševne bolečine, ki so temu delavcu nastale,” nam je pojasnila odvetnica Tina Podgornik, ki zastopa Prašnikarjevo. Ovadba na tožilstvo pa še ni bila vložena, saj je še v pregledu pri odvetnikih.

Žaljiva obdolžitev?

Po našem včerajšnjem razkritju, da je Astrid Prašnikar grožnje, trpinčenje in spolno nadlegovanje, ki naj bi ga nad njo izvajal rektor Dragan Marušič, ter Marušičevo pogojevanje njenega bodočega delovnega razmerja s tem, kako se bo obnašala do rektorskih volitev, prijavila delovni inšpekciji, je včeraj svoje k razvoju dogodkov prispevalo tudi vodstvo univerze.

Rektorjev pomočnik Gregor Kos je profesorju, ki je prijavo Prašnikarjeve prvi razkril članstvu visokošolskega sindikata, predlagal, naj članstvo seznani tudi s tem, da pristojna komisija UP ni ugotovila očitanega mobinga, priložil pa je tudi pojasnila našemu časniku, da gre v primeru Prašnikarjeve za krivo prijavo in da želi Prašnikarjeva na takšen način doseči ponovno imenovanje na funkcijo direktorice Študentskih domov. “Prepričan sem,” je profesorju sporočil Kos, “da ne želite sodelovati pri storitvi kaznivega dejanja žaljive obdolžitve, zato vam predlagam, da naslovnike, ki ste jim poslali prvo e-pismo, seznanite tudi z zgoraj navedeno informacijo.”

Sporna obravnava

Mnenja o korektnosti postopka, ki je potekal pred komisijo, ki je na UP pristojna za obravnavo mobinga, so sicer različna. Na UP pojasnjujejo, da je postopek potekal po navodilih, ki jih je izdelal že rektor Rado Bohinc. Nadja Furlan Štante, ki je kot zaupnica spremljala Prašnikarjevo v postopku pred komisijo, pa ugotavlja, da je komisija na zatožno klop postavila žrtev in ne storilca. “Jasno je bilo, da so rektorjeve marionete, ki si tudi pred jasnim pričevanjem o spolnem nadlegovanju s strani rektorja zatiskajo oči,” je do članov komisije ostra Furlan Štantetova, sicer profesorica, zaposlena na UP. Po njenem vedenju Prašnikarjeva ni edina ženska, ki jo rektor obravnava na takšen način.

JANA KREBELJ


Najbolj brano