Tovarna Inde živi z ljudmi

Zapuščena tovarna Inde že nekaj mesecev ni več zapuščena, pač pa še kako živa. Polna je mladih ljudi, ki čistijo, barvajo in s podarjenim pohištvom oblikujejo nova ustvarjalna prizorišča. V njej poteka snemanje dveh filmov, vrstijo se koncerti, filmske projekcije, gledališke predstave, razstave, branja poezije, predavanja. Do kdaj jim bosta stečajna upravitelja Indeja dovolila uporabo prostorov, ne vedo in o tem trenutno niti ne razmišljajo.

 Foto: Alenka Penjak
Foto: Alenka Penjak

KOPER > Mladina, ki je oktobra vstopila v zapuščeno tovarno Inde, februarja pa svojo prisotnost tudi uradno naznanila javnosti, nadaljuje z urejanjem prostorov, krpanjem lukenj v stenah in strehi ter odpiranju v svet. Prejemajo pisma podpore iz tujine in Slovenije; najbolj so ponosni na pismo raziskovalcev, pedagogov, študentov in neodvisnih družbenih delavcev. V nabiralniku pa še vedno manjkajo pisma podpore lokalnih organizacij, izjema je KS Semedela. V odpiranje v lokalno okolje je bila tudi usmerjena zadnja akcija, Indemajske igre.

“Radi bi se približali krajanom, zato smo jih tudi z letaki vabili na Indemajske igre s košarko, pingpongom, pandolom. Naj ljudje vstopijo v Inde in na lastne oči preverijo tukajšnje spremembe. Naj Inde razumejo tudi kot svoj. Vse pogosteje se dogaja, da prostor obišče nekdo, ki ga nikoli doslej nismo videli,” pravi prostovoljec Luka.

V Indeju se dogaja vsak dan

Mladi namreč svoje prisotnosti ne skrivajo. Kdorkoli se pelje mimo, vidi ljudi, ki nenehno nekaj počnejo, najbolj opazni pa so grafiti, ki so Indejevim propadlim stenam vdihnili življenje. Ustvarili so jih umetniki iz Milana, Ljubljane in Istre. Inde nikoli ne samuje, zadnja dva tedna pa sta najbolj intenzivna doslej. “Vsak dan se nekaj dogaja. Ljudje kar prihajajo, predlagajo, kaj bi radi storili, to pa je najlepše. To so ljudje, ki s svojimi idejami nimajo kam,” dogajanja opisuje Vid.

Vsem, ki ustvarjajo nova prizorišča v Indeju, se zdi super, da je na sporedu toliko programa. “A ga je tudi malo preveč za našo ekipo, za tiste torej, ki poznamo prostore in v njih suvereno delamo in vemo, kje je voda, kje bencin ... Zaradi programa se niti ne moremo posvetiti sanaciji prostorov tako, kot bi radi. Želimo si urediti knjižnico, dnevno sobo, free shop, spalnice za bende, pisarne za co-working, info shop. Vid pripravlja delavnico - orodjarno, en fant bi rad naredil garažo, v kateri bi se učil popravljanja avtomobilov. Vsak torek so filmi. Pina nam namreč brezplačno posoja projektor,” nadaljuje Luka.

Težave pa so, takšne bivanjske. “Nimamo vode za kuhanje, pomivanje, pitje. Morda jo bomo dobili od koprskih gasilcev, še prej pa potrebujemo čim večji rezervoar. Upamo, da bi nam ga kdo lahko podaril. Seveda nimamo niti elektrike. Idealno bi bilo, če bi nam dovolili priklop. Za zdaj uporabljamo več agregatov, večinoma imajo moč enega kilovata, za bolj zahtevne dogodke pa si močnejšega izposodimo v enem od koprskih podjetij, kar nas stane približno 40 evrov. Ta strošek za zdaj presenetljivo dobro pokrivamo s prostovoljnimi prispevki,” pravi Luka. Tea pa izpostavi, da nekateri obiskovalci še zmeraj ne razumejo pomena prostovoljnih prispevkov. “Inde bo deloval toliko časa, dokler bomo imeli denar za program. Naj razumejo, da delamo vse prostovoljno,” poudarja Tea.

Potrebovali bi tudi sodelovanje Komunale Koper pri odvozu smeti. “Azbest smo očistili, zapakirali, za kar smo kupili posebno opremo, delali smo, ko je deževalo, saj se takrat niso dvigovali nevarni prašni delci. A nekdo bi te vreče moral odpeljati. Potrebujemo tudi zabojnike za smeti, ki bi jih Komunala praznila,” željo po čim bolj zdravem okolju izpostavi Vid.

Polovica nekdanje tovarne Inde je v lasti Kraškega zidarja v stečaju, druga polovica pa prav tako propadlega Konstruktor investa. Kdaj jo bodo prodajali na dražbi, stečajna upraviteljica Kraškega zidarja Simona Goriup še ne ve. Predvideva, da bo to jeseni. Na vprašanje, ali bodo tudi v bodoče mladim dovolili ustvarjanje v zapuščeni tovarni, pa odgovarja, da se z drugim stečajnim upraviteljem glede tega nista še nič dogovorila.

Ljudje spoštujejo prostor

Z varnostjo za zdaj nimajo težav. “Opazujemo ljudi, jih usmerjamo, če hočejo na lastno pest raziskati prostore, saj so nekateri še vedno zelo nevarni. Uredili smo tudi dva varnostna izhoda. Ker je vse topleje, moramo biti skrbni glede zračenja,” nadaljuje Vid. Kaja pa doda: “Ljudje, ki pridejo, spoštujejo prostor, nihče ne izziva konfliktov.”

Narkomani se Indejevcev izogibajo. Tam, kjer so, ni odvrženih igel. “Zadnje časa nas obiskuje brezdomec, ki ima psihične težave. Včasih nam pomaga pri čiščenju, včasih mu damo kaj za jesti. Ampak za hranjenje brezdomcev nimamo dovolj hrane. Tega nismo zmožni,” opozarja Tea.

Zbrana ekipa ob vodi in bezgovem soku sklene svoje razmišljanje: “Uresničuje se naša temeljna želja, da bi Inde postal prostor, kjer se ljudje ustavijo zaradi druženja. To je največje bistvo tega prostora. Saj smo ponosni nase, na naše ustvarjanje.”ALENKA PENJAK


Najbolj brano