“To je absurdna ideja. Uničili bodo turizem!”

Nihče iz piranske občinske uprave se do danes ni spomnil, da bi tudi podjetnike, ki na Bernardinu poslujejo že desetletja, vprašal za mnenje o preobrazbi peš cone v kraljestvo avtomobilov. Prvo informacijo so dobili iz Primorskih novic. Še vedno jo premlevajo in nejeverno zmajujejo z glavo.

Katja, najemnica News Cafeja, je novico nejeverna prebrala v 
Primorskih novicah. Foto: Blažka Poklič
Katja, najemnica News Cafeja, je novico nejeverna prebrala v Primorskih novicah. Foto: Blažka Poklič

BERNARDIN > Čeprav je glavne turistične sezone konec, je nekaj lokalov na Bernardinu še vedno odprtih: vztrajali bodo do januarja, ko hoteli zaprejo vrata, se lotijo obnove ali pa vsaj manjših in večjih lepotnih posegov.

Nemogoče!

Če se bodo načrti uresničili in bodo ob morju med Bernardinom in Piranom znova vozili avtomobili, bodo najprej “povozili” Gzima Čazimija, ki prodaja sladoled prav na sredini bernardinske promenade. “To je nekaj nemogočega in bi bilo slabo ne samo za moj lokal, pač pa za ves Bernardin in tukajšnji turizem,” je nad novico, ki so mu jo sporočili prijatelji, ogorčen.

Ko smo jo vprašali za mnenje, je morala Katja, najemnica lokala News Caffe, najprej prebrati članek v Primorskih novicah, potem pa še vedno presenečena dejala: “To ne bi bilo v redu.” Nič kaj gostobesedni, vendar zelo nazorni v svojih besedah, so bili tudi ostali podjetniki. “Ta ideja je absurdna. Uničili bodo ves turizem,” je komentiral Franko Križman, ki ima lokal na Bernardinu že 30 let.

Gojmira Crnošija, ki je podjetnica na Bernardinu že 39 let, vabi župana Petra Bossmana, naj se končno sprehodi čez Bernardin in sam ugotovi, da izvedba zamisli ni mogoča. “To ni možno, ni govora,” je odločna. Valentina Pavlič, podjetnica in lastnica marketa na Bernardinu, se prav tako ne strinja z vračanjem avtomobilov na Bernardin. Domačinka, ki je na tamkajšnjo plažo hodila že kot deklica, še pravi: “To bi uničilo našo ulico, ki je zelo razgibana in se na njej srečujejo sprehajalci.”

“Bernardin je edini prostor miru v Portorožu,” se s sosedi strinja Slavica Ferenčak, ki se kot podjetnica na Bernardinu bojuje za stranke že od leta 1979. “Peš cona skozi Bernardin je naša glavna prednost v primerjavi s Portorožem. Le tukaj gostom ni treba stopiti na cesto in je prečkati, da bi prišli do plaže. Zakaj odganjajo turiste? Zakaj raje na razmišljajo, kako bi pripeljali nove turiste? Zakaj je zaprtih več kot deset portoroških hotelov. To ne pomaga nikomur,” je bila razburjena Slavica Ferenčak.

Kaj pa varnost?

Bernardinski podjetniki tudi opozarjajo, da bi avtomobili ogrozili varnost pešcev, zlasti najmlajših, običajno najbolj zaletavih in neprevidnih. “Morda bi bilo v zimski sezoni to še nekako sprejemljivo, poleti pa bi prineslo samo katastrofo,” še dodaja Milan Đukić, najemnik lokala Mandrač.

Tanja in Lovro Varl iz Kamne Gorice, redna obiskovalca Portoroža, sta nad zamislijo presenečena in se jim zdi vsaj “malo čudna”. Trije bruci s Fakultete za pomorstvo pa so ugotavljali, da pri takšnih zamislih “imajo tudi občani možnost vplivanja”. V občini Piran je za zdaj nimajo.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano