“Tisti, ki se odločijo za odhod, ne morejo ohraniti zaposlitve na univerzi”

Na dogajanje okoli odpovedi delovnega razmerja 15 profesorjem na Univerzi na Primorskem se je v skupnem pismu odzvalo tudi sedem dekanov fakultet na Univerzi na Primorskem. Pismo, pod katerega se podpisujejo Mara Cotič, Irena Lazar, Matjaž Novak, Klavdija Kutnar, Janez Mekinc, Nejc Šarabon in Vito Vitrih, v celoti objavljamo spodaj.

Dekanja Pedagoške fakultete Mara Cotič Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Dekanja Pedagoške fakultete Mara Cotič Foto: Tomaž Primožič/Fpa

“Večino javne pozornosti je ob začetku novega akademskega leta posrkala zgodba, ki jo generira ducat zaposlenih na ZRS, ki so prejeli nove pogodbe o zaposlitvi od oktobra 2016 dalje. Njihove medijske akcije in izjave v zvezi z Univerzo na Primorskem s senzacionalizmom in enostranskostjo napadajo prav tisto, za kar se na videz borijo: sinergijo, dobro ime in prihodnost univerze.

Vsi dekani smo tudi člani senata univerze, ki je sprejel sklep, da se želji Znanstveno raziskovalnega središča po izstopu iz univerze ugodi, ob tem pa smo v sklepu jasno zapisali, da tisti, ki se odločijo za odhod, ne morejo ohraniti zaposlitve na univerzi in s tem odidejo v celoti. Če se kolegi ne počutijo več dobro na raziskovalnem področju, kako bodo potem na isti univerzi poučevali?

Sedanje stanje je posledica njihove jasno izražene odločitve, zato je ves ta medijski pogrom nepotreben in krivičen do vseh raziskovalcev, profesorjev, asistentov in študentov, ki za razliko od omenjenih ves čas verjamemo v našo univerzo in bomo še naprej delovali v njeno dobro.

Univerza na Primorskem je skupek članic, ki jo rektor prof. dr. Dragan Marušič uspešno vodi. Dekani vseh članic z njim in med seboj dobro sodelujemo. Tako se lahko še naprej razvijamo v mednarodno vidno raziskovalno in izobraževalno ustanovo, zato so tudi vsi dvomi v kakovost izvajanja študijskih programov neupravičeni. Na vseh fakultetah smo namreč poskrbeli, da bo študijski proces potekal nemoteno.

Dovolite nam, da svoje moči znova usmerimo v naše osnovno poslanstvo - izobraževanje in raziskovanje.”

Spletno uredništvo


Najbolj brano