Teorije zarote pri prodaji dela zadružnega doma Roku Cvetkovu

Včerajšnji zbor krajanov v Sočergi je razvnel strasti med tamkajšnjimi vaščani. Prepričani so, da namerava koprska občina ob podpori predsednika sveta KS Gračišče Petra France za njihovim hrbtom prodati klet v zadružnem domu. V zameno naj bi občina poskrbela za obnovo dotrajane strehe in lesenega poda v dvorani doma. “To je politično izsiljevanje. Tega ne bomo dovolili,” so si bili enotni.

Del zadružnega doma v Sočergi, ki je v lasti kaskaderja Roka 
Cvetkova.  Foto: Nataša Hlaj
Del zadružnega doma v Sočergi, ki je v lasti kaskaderja Roka Cvetkova.  Foto: Nataša Hlaj

SOČERGA > Peticijo proti prodaji dela zadružnega doma je podpisalo 151 vaščanov. Predsednik sveta KS Gračišče Peter Franca in Zdenko Ferletič iz koprske občinske službe za krajevne skupnosti sta zanikala, da bi tak dogovor obstajal, kaj šele, da bi prišlo do njegove uresničitve. “Preverjali smo možnosti, kako in kje najti denar za obnovo strehe in tal. Ker je občina na začasnem financiranju in ni proračuna, je takšne zadeve težko izpeljati. Franca nas je obvestil, da bi morebiti zdajšnjega lastnika dela zadružnega doma zanimal nakup kleti, kjer bi si uredil nekakšno skladišče. Kasneje se je izkazalo, da je od takšne namere odstopil, zato je tudi odpadlo kakršnokoli razmišljanje o tovrstni rešitvi,” je Ferletič pojasnil okoliščine.

Novi lastnik domačinom ni po godu

Spomnimo, da je del zadružnega doma v Sočergi leta 2012 na občinski dražbi nepremičnin za 105.000 evrov kupil kaskader in podjetnik Rok Cvetkov. Krajani so se na zboru spraševali, ali ga ni občina prodala pod ceno. Novi lastnik jim ni pogodu. Pravijo, da si je samovoljno ogradil del dvorišča, zaradi česar nimajo več dostopa do spominske plošče NOB in turistične informacijske table. Sprašujejo se, kaj tam sploh počne in zakaj ne zaposluje domačinov, kot je napovedal po dražbi.

Cvetkov: Vložil sem 300.000 evrov, nakup kleti je gostilniška govorica

Cvetkova z druge strani očitki presenečajo. “Če bi vedel, da bo tako, objekta sploh ne bi kupil. Ne drži, da sem zanj plačal le 105.000 evrov, saj sem moral plačati še davek, kar pomeni, da sem moral odšteti okrog 140.000 evrov. Stavba je bila v zelo slabem stanju, zato me je čakala temeljita obnova in zagon proizvodnje, v kar sem vložil 300.000 evrov,” Rok Cvetkov niza zneske.

Ko ga vprašamo, koliko so resnične trditve o nakupu kleti, se zasmeji in pove, da je šlo zgolj za gostilniške pogovore. “Ko so mi predlagali, naj v zameno za lastništvo kleti, ki je dejansko niti ne potrebujem, na svoje stroške popravim streho in pod, sem to možnost takoj zavrnil,” pojasni. Pravi, da je dvorišče kupil kot funkcionalno zemljišče, kar lahko tudi dokaže s pogodbo.

Zanika, da bi krajanom omejeval dostop do spominske plošče. Ne vidi težav, da bi ob komemoraciji in položitvi venca tam potekala slovesnost. Za informacijsko tablo pa da so mu v koprski občini že zagotovili, da jo bodo premaknili na drugo lokacijo.

Težko najde koga, ki bi delal

Cvetkova so nekoliko vznejevoljili očitki, da v svojem obratu ne zaposluje domačinov. “To ne drži. Tudi sodelavka lahko pove, kako težko sploh najdem koga, ki bi bil pripravljen delati. Naša vrata so odprta. Je pa res, da je dela včasih več, drugič manj. V odvisnosti od posla potrebujem bodisi 12 ljudi ali le šest. Sodelujemo z Lamo Dekani in za njih pakiramo izdelke. Gre za mirno dejavnost, ki ni hrupna, zato res ne vem, komu sem tak trn v peti,” se sprašuje Cvetkov.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano