Televizija Koper - Capodistria 45-letnico obeležuje z dnevom odprtih vrat

Televizija Koper - Capodistria letos obeležuje 45 let delovanja in 40 let slovenskega programa. Visok jubilej bodo danes obeležili z dnevom odprtih vrat regionalnega RTV centra, ki bo med drugim vključeval vodene oglede in otroške delavnice, manjkala pa ne bo niti pogostitev z značilnimi istrskimi bobiči.

Televizija Koper - Capodistria letos obeležuje 45 let delovanja 
in 40 let slovenskega programa. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Televizija Koper - Capodistria letos obeležuje 45 let delovanja in 40 let slovenskega programa. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > 8. maja 1971 je na 27. kanalu šel v eter dnevnik v italijanskem jeziku, namenjen italijanski manjšini. Pri tem je bila Televizija Koper - Capodistria prva televizija, vidna v sosednji Italiji, ki je oddajala v barvah. Leta 1976 je gledalce z obeh strani meje prvi nagovorila informativna oddaja Odprta meja, namenjena Slovencem v Italiji, ki je kasneje prerasla v Primorsko kroniko, piše na spletni strani RTV Slovenija.

Televizija Koper - Capodistria za več kot 60.000 rednih gledalcev vsak dan na Primorskem in v sosednji Furlaniji - Julijski krajini v svojih informativnih oddajah v italijanskem in slovenskem jeziku pokriva dogajanje v regiji, zamejstvu in na obmejnem in čezmejnem prostoru, kjer živita slovenska in italijanska manjšina. V vlogi kolektivnega dopisništva pa informacije posreduje tudi informativnemu in kulturnemu programu Televizije Slovenija.

V Kopru so jubileja v zadnjih mesecih zaznamovali z več dogodki, danes pa bodo odprli vrata obiskovalcem. Ti bodo deležni vodenih ogledov, pripravljajo otroške delavnice, koncert skupine Teenagers in srečanje upokojencev in nekdanjih sodelavcev koprskega RTV centra.

Ob tem bodo ljubitelji jeklenih konjičkov lahko občudovali starodobnike koprskega društva Adria Classic, še napovedujejo televizijci.

Več o zgodovini Televizije Koper - Capodistria smo v PN pisali: Televizija, ki prehiteva čas

STA


Najbolj brano