Tekmovanja za več znanja in promocijo

Na Srednji šoli Izola je nedavno potekalo drugo državno predtekmovanje za Tuševo kuharsko zvezdo 2017, na katerem je sodelovalo sedem slovenskih šol, kjer izobražujejo bodoče kuharje in natakarje. Čeprav se Izolanom ni uspelo uvrstiti v finale, ravnateljica Adelija Perne pravi, da štejeta tudi pridobivanje izkušenj in promocija deficitarnih poklicev.

Dijaki  v kuhinji Srednje šole Izola Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Dijaki v kuhinji Srednje šole Izola Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA > Dijaki so se pomerili v pripravi glavne regionalno obarvane jedi. Zmagovalna ekipa Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana je pripravila piščančje kračke s hrustljavimi drobtinicami, pastinakovim pirejem, kutino, sotiranim korenjem in pehtranovo omako. Izolski dijaki pa različne ribje jedi s prilogami, za katere so uporabili polento in špinačo.

Adelija Perne pravi, da sta dijaka tretjega letnika jed pripravila, njuna sošolka jo je postregla, dijakinja četrtega letnika pa jo je predstavila. “Slovenski trgovec išče kuharsko zvezdo pod okriljem Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Dijake so ocenjevali njihovi bodoči delodajalci, vodje kuhinj, restavracij, hotelov. Ker so bili prisotni fotografi in TV snemalci, je bilo vse skupaj še bolj stresno,” pojasnjuje. Pa vendar se skušajo udeležiti čim več takšnih tekmovanj, ker prav s tem izboljšujejo znanje in izkušnje bodočih delavcev v gostinstvu in turizmu. “Veliko se naučijo, pa tudi promovirajo natakarski in kuharski poklic, ki sodita med deficitarne poklice.”

Maja bo finalno tekmovanje

Na majsko finalno tekmovanje sta se uvrstili ekipi iz ljubljanske in celjske srednje šole za gostinstvo in turizem, medtem ko sta se na prvem predtekmovanju najbolje odrezali ekipi iz Ljubljane in Radovljice. Maja se bodo pomerile še štiri ekipe z marčnega in aprilskega predtekmovanja v Radovljici in Radencih.

Ne eden ne drugi v naši družbi ne zasedata pravega mesta; plače so nizke, urniki pa naporni. Pa vendar je povpraševanje po tem kadru večje od ponudbe. Zanimanje za ta dva poklica skušata ministrstvo za izobraževanje in center za poklicno izobraževanje povečati z obuditvijo vajeništva v prihodnjem šolskem letu. Pernetova pravi, da se je na nedavnih informativnih dnevih za to obliko pouka zanimalo kar nekaj devetošolcev in njihovih staršev. Nov način jim lahko podrobneje predstavijo na individualnih razgovorih. Čeprav nabor delodajalcev ni znan, ravnateljica pričakuje, da se bo septembra za vajeništvo odločilo vsaj nekaj učencev.

MIRJANA CERIN

Niti 1100 evrov bruto mesečno

Povprečna bruto plača kuharja znaša 1068 evrov in natakarja 1026 evrov, navaja Statistični urad RS za leto 2015. Upoštevali so samo tiste natakarje in kuharje, ki so pri določenem delodajalcu zaposleni vse leto, za polni delovni čas in zaradi morebitnih bolniških niso bili dlje odsotni.


Najbolj brano