Teklo je pivo mikropivovarjev (foto)

Ljubitelji piva so v petek in soboto v Kopru prišli na svoj račun. Letos je na festivalu prevladovala ponudba bolj ležernih piv (lagerjev), ki se je sicer skladala z izjemno soparo, bolj zahtevni pivoljubi pa so lahko preizkušali tudi številne poslastice.

Na festivalu v Kopru so se ljubiteljem piva predstavili že 
uveljavljeni in povsem sveži mikropivovarji.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Na festivalu v Kopru so se ljubiteljem piva predstavili že uveljavljeni in povsem sveži mikropivovarji.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > “Čeprav se je zaradi pasje vročine festivalsko dogajanje začelo pozneje, je za nami še ena zelo uspešna izdaja, ki je povsem primerljiva z lansko,” pravi Nina Krivec Rudolf iz bara Cameral. S sodelavci jekoprski festival zarisala na slovenski mikropivovarski zemljevid, kot enega najpomembnejših dogodkov leta s tega področja.

Ker ta obrt stalno raste, vsakih nekaj mesecev se na slovenskem trgu namreč pojavi nova mikropivovarna, tudi na festivalu vsako leto dobijo priložnost povsem sveži akterji na slovenski mikropivovarski sceni, že vrsto let pa se v Koper vračajo številni stari znanci, kot je, denimo, Bevog, ki velja za eno najboljših mikropivovarn daleč naokoli, a jo je zaradi bolj prijaznega poslovnega okolja “odneslo” v Avstrijo.

Med preverjenimi prijatelji festivala je tudi prva prava slovenska mikropivovarna Human Fish, ki je letos s svojo ponudbo piv (stavijo na klasične, angleške sloge) zelo visoko kotirala med obiskovalci festivala, med novinci pa je veliko pohval letos požela gorenjska mikropivovarna Brew Revolt, ki je točila pale ale. Kot je že tradicionalno, so obiskovalci tudi letos izbirali najboljšega mikropivovarja festivala.

Zmaga je letos šla v roke še ene novinke, ljubljanske mikropivovarne Tektonik, ki jo je ekipa prijateljev postavila na noge pred slabim letom. Nina Krivec Rudolf sicer poudarja, da je ta izbor le orientacijske narave, da dobijo pivovarji in ponudniki piv bolj jasno predstavo, kaj je ljudem všeč. “Veliko pomembnejše je druženje in stik pivovarjev s pivoljubi,” še dodaja Krivec Rudolfova.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano