Taktiziranje staršev odneslo kriterij bližine doma

Nekateri starši se še vedno težko sprijaznijo z možnostjo, da njihov otrok ne bo dobil mesta v vrtcu blizu doma, čeprav je v koprski občini že peto leto v veljavi drugačen pravilnik o sprejemu otrok v vrtec. V starem pravilniku je namreč nekaj dragocenih točk prinesel prav ta kriterij, medtem ko zdaj ne igra več vloge. V občini pravijo, da so se za spremembe odločili tudi zaradi primerov dvojnih vlog in taktiziranja nekaterih staršev.

Vse kaže, da bo prihodnje leto enota vrtca Semedela v Bevkovi ulici 1 v Ankaranu samevala, saj za to lokacijo niso razpisali možnosti vpisa. Ravnateljica vrtca Semedela Nives Prša ocenjuje, da bodo imeli  glede na število otrok znotraj drugih enot Foto: Miha Crnič
Vse kaže, da bo prihodnje leto enota vrtca Semedela v Bevkovi ulici 1 v Ankaranu samevala, saj za to lokacijo niso razpisali možnosti vpisa. Ravnateljica vrtca Semedela Nives Prša ocenjuje, da bodo imeli glede na število otrok znotraj drugih enot Foto: Miha Crnič

KOPER > “V preteklih letih smo našteli za kar 20 odstotkov dvojnih vlog, ko so starši do zadnjega čakali na najugodnejšo izbiro vrtca. To je vodilo v zlorabe. Zdaj lahko starši oddajo zgolj eno vlogo za enoto, ki so jo navedli na prvo mesto. Mislim, da je takšen način pravičnejši,” je prepričan predstojnik koprskega občinskega urada za družbene dejavnosti in razvoj Timotej Pirjevec.

Prej je imel vsak vrtec svoje kriterije

Pravi, da jim je zakon o vrtcih omogočil enoten vpis z enakimi kriteriji in s skupno evidenco vlog. “Tako smo med drugim povečali vlogo občine pri koordinaciji in sodelovanju z vrtci. Prej je imel vsak vrtec svoje kriterije in to je povzročalo nemalo zmede,” meni.

Največ, kar 70 točk, prinese kriterij stalnega prebivališča na območju koprske občine. Trideset točk je mogoče dobiti za otroka, ki mu je bil odložen vpis v osnovno šolo. Dvajset pa, če je bil otrok v preteklem šolskem letu uvrščen na centralni čakalni seznam, a med šolskim letom zaradi pomanjkanja prostih mest ni bil sprejet v noben vrtec. Vendar le v primeru, če starši niso odklonili ponujenega mesta. Poleg tega staršem pripada še deset točk, če hkrati vključujejo v vrtec dvojčke, trojčke ali četverčke.

Ankaran najmanj priljubljena možnost

Med starši vselej največ slabe volje sproži dopis, v katerem jih občina obvesti, da je za njihovega otroka prosto mesto le še v Ankaranu. To je za tiste, ki niso navezani na ankaransko območje, precejšen logističen zalogaj, opozarjajo nekateri starši.

Pirjevcu se to ne zdi sporno. “Mislim, da imamo v občini res gosto razpredeno mrežo vrtcev, ki so na kar 29 lokacijah. Ob tem pa ne gre pozabiti, da imajo starši, ki niso uspeli otroka vpisati v želeno enoto, med letom pravico do enostavnega prehoda iz vrtca v drug vrtec, če se je medtem sprostilo mesto,” spomni. Takšno prošnjo je treba oddati že ob sprejemu v “neželeno” enoto, nato pa se tovrstne primere obravnava prednostno.

Vlogo za vpis otroka v vrtec lahko starši oddajo najkasneje do 28. februarja. Vlogo je mogoče dobiti na sedežu vrtcev, na spletnih straneh vrtcev in koprske občine. Vlogo morajo ponovno oddati tudi tisti starši, ki so dokumentacijo poslali že lani in njihov otrok še ni bil sprejet.

Dva otroka več bi omogočila višjo vključenost

Dodaja, da je med starši največ povpraševanja za vpis otrok v primestne vrtce, denimo v Semedeli, na Markovcu, v Šalari, Šmarjah in Pobegih. Lani so v koprskem proračunu že zagotovili tudi 100.000 evrov za ureditev dveh vrtčevskih oddelkov v Gažonu, a so si v krajevni skupnosti nato premislili.

V občini so lani pogoreli tudi z zamislijo, da bi med letom (februarja ali marca) ponudili možnost vpisa. Pirjevec pravi, da za to ni bilo dovolj zanimanja. Lani so prejeli 713 vlog za vpis v vrtec, koliko jih bo prispelo letos, še ne more napovedati.

“Vsekakor si bomo prizadevali zadostiti vsem potrebam po vključitvi otroka v vrtec. Še višjo vključenost pa bi dosegli z minimalnim povečanjem števila otrok v posameznem oddelku. Če bi nam normativi omogočili vpis dveh otrok več, bi rešili marsikatero težavo,” je prepričan Pirjevec.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano