Tako velika ladja v severni Jadran še ni priplula

V Koper je danes priplula ladja MSC Paloma, ki na svojem krovu lahko sprejme 14.000 TEU kontejnerjev. Tako zmogljive ladje pri nas še niso privezali, pravzaprav tako velika ladja v severni Jadran še ni prišla. K sreči ni bila do vrha naložena.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Če bi bila do vrha naložena s polnimi kontejnerji, je ob prvem pomolu ne bi mogli privezati, saj je njen največji ugrez 16 metrov. A tokrat prevaža “le” 8000 TEU, tako da ima ugrez 12,6 metra in so jo v Kopru brez težav sprejeli. MSC Paloma je šest let stara ladja, dolga malo čez 365 metrov in široka dobrih 51 metrov, tako da so kontejnerji na njej razvrščeni v 20 vrst. Gre za ladjo švicarskega ladjarja MSC.

Njeno vplutje je dopoldne ob koprskem pomolu spremljalo kar nekaj občudovalcev velikih ladij. Budno pa so jo spremljali tudi na upravi za pomorstvo.

Še pred desetimi leti si prihoda tako velike ladje ne bi mogli niti zamišljati. Lani sta država in Luka poglobili plovno pot in bazen na 15 metrov globine prav zato, da lahko sprejmejo večje in bolj naložene ladje.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano