Tako so "prešernovali" Ankarančani (foto)

Prvič v zgodovini je svojo proslavo ob kulturnem prazniku organizirala tudi občina Ankaran in jo umestila v OŠ Ankaran.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ANKARAN > Kot častna govornica je pred občinstvo stopila aktivistka in kulturnica Irena Urbič, razmišljanja o kulturi in Slovenstvu je podala tudi podžupanja Barbara Švagelj, dr. Meliha Fajić pa je predstavila skorajšnji izid zbornika o dr. Alešu Beblerju Primožu.

Častni govor je na ankaranski slovesnosti imela aktivistka in kulturnica Irena Urbič.

V kulturnem programu so nastopili člani šolskega pevskega zbora, učenci in učenke so zbrane spomnili in opomnili na tri Prešernove gazele, na kitarskih strunah je zadonela Desiree, po besedah avtoric Simone Kopinšek in Barbare Gregorič Gorenc pa se je proslava premaknila v začetek 17. stoletja z rimami Shakespearjevega 130. soneta, nakar sta violinski mojster Romeo Druckner in soproga Aleksandra Alavanjak Druckner obudil košček Vivaldijevih Letnih časov. Z interpretacijo pesmi upora sta nastopili še Valentina Šukljan in Barbara Eva Strmčnik.

V kulturnem programu so med drugimi nastopili tudi člani šolskega pevskega zbora.

Če je ankaranska občina doslej s finančno pomočjo omogočila izid knjig Usidrali smo se na morje avtorice dr. Nadje Terčon in Belo zlato krilatega leva avtorja dr. Flavia Bonina, obe sta izšli v založbi Pomorskega muzeja Piran, bo letos omogočila natis še tretje. Meliha Fajić je namreč tik pred tem, da konča zbornik o dr. Alešu Beblerju Primožu, izobražencu, ki je znal večkrat napovedati prihodnost.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano