Svit nudi varnost uporabnikom drog

“Tukaj vzamemo človeka takšnega, kot je, in si prizadevamo, da bi zmanjšali škodo, ki bi jo lahko z uživanjem prepovedanih drog storil sebi ali drugim,” bistvo delovanja Društva Svit, nevladne organizacije, namenjene uporabnikom prepovedanih drog in njihovim svojcem, strne strokovna vodja Žanin Čopi.

Žanin Čopi, strokovna vodja Društva Svit (v sredini), ob njej 
pa Helena Boštjančič Škrlj (levo) in Maja Cubr, strokovni 
delavki v društvu Projekt Človek, ki sodeluje z Društvom 
Svit.

 Foto: Alenka Penjak
Žanin Čopi, strokovna vodja Društva Svit (v sredini), ob njej pa Helena Boštjančič Škrlj (levo) in Maja Cubr, strokovni delavki v društvu Projekt Človek, ki sodeluje z Društvom Svit.  Foto: Alenka Penjak

KOPER > Društvo za pomoč odvisnikom in njihovim družinam Svit Koper je dolgo ime za nevladno organizacijo, znano kot Društvo Svit. Deluje že 25 let, včeraj pa je priredila dan odprtih vrat v dnevnem centru v Zdravstvenem domu Koper ob Bonifiki. Na ogled so postavili tudi kombi, s katerim gredo na teren in se približajo odvisnikom od Kopra do Pirana, jim ponujajo sterilen material za injiciranje ter tako prispevajo k nečemu, česar mnogi ne razumejo, vendar je še kako pomembno: z varnim injiciranjem drog odvisniki manj ogrožajo sebe in druge.

35 do 50 uporabnikov na dan

Vsak delovni dan Žanin Čopi, strokovna vodja Društva Svit, in še štirje zaposleni nudijo pomoč od 35 do 50 uporabnikom in njihovim svojcem. V prvi polovici letošnjega leta jih je obiskalo 218 ljudi. “K nam ne prihajajo najstniki, ki si bržkone težko priznajo težave. Povprečen obiskovalec dnevnega centra ima 40 let, večina jih je brezposelnih, nekaj tudi brezdomnih, veliko jih ima težave z alkoholom in z zlorabo različnih zdravil,” uporabnike opiše Žanin Čopi. V dnevnem centru jim nudijo čajno kuhinjo, tuš in toaleto, pralni in sušilni stroj, dnevno sobo s televizijo, predvsem pa varnost in anonimnost, ki odvisnikom pomenita največ.

“Ne dajte 100 evrov žepnine”

Za Primorske novice sta spregovorila dva uporabnika. On je v programu Centra za preventivo in zdravljenje odvisnosti že od leta 1998. Želja je jasna - rešiti se vseh odvisnosti in dobiti delo. Pove, da sta na Markovcu, kjer je odraščal, med mladimi danes prisotna predvsem trava, kokain in sintetične droge, heroin kupujejo samo še Italijani. “Starši lahko storijo to, da se naučijo prepoznati simptome uporabe različnih drog. Naj si ne zatiskajo oči, če ugotovijo, da jih njihovi otroci uporabljajo ali zlorabljajo, pač pa naj takoj poiščejo pomoč, nasvet. Z otroki naj se pogovarjajo. Včasih je bolj kot beseda učinkovita slika; videov je na spletu več kot dovolj,” pove Markovčan. “Pa naj jim za zabave ob vikendih ne dajo sto evrov žepnine, saj jih bo zamikalo, da si bodo kupili kakšno črtico kokaina,” dodaja naš sogovornik, star okoli 40 let.

Nekateri živijo običajno življenje

Sogovornica pa svojo odvisnost že vse življenje uspešno skriva pred družino in javnostjo. Dnevni center je zato zanjo prostor še kako želene varnosti in človeške topline. “Čeprav je večina naših uporabnikov tudi v programih Centra za preventivo in zdravljenje odvisnosti, so nekateri zgolj občasni uživalci prepovedanih drog, ki se znajo uspešno nadzorovati in si ne dovolijo, da bi prestopili mejo, ki so si jo začrtali. So starši, delavci in njihovo okolje sploh ne ve, da so občasni uživalci,” o razlikah med uporabniki pravi Čopijeva. Vsem, ki pridejo, pomaga do službe, stanovanja, nekateri pa so zgolj osamljeni. “Rešujemo najrazličnejše stiske. Zame je uspešna zgodba, ko se kdo odloči za zdravljenje, pa tudi, ko se kdo odloči, da bo začel reševati svoje težave.”

A tudi Žanin Čopi in sodelavci imajo želje: ustvariti socialno podjetje in dobiti kos zemlje, ki bi jo odvisniki in uporabniki programa Društva Svit lahko obdelovali. ALENKA PENJAK


Najbolj brano