Svetovni dan brezdomstva tudi v Istri

Ob svetovnem dnevu brezdomstva, ki ga obeležujemo v soboto, 10. oktobra, se obe istrski zavetišči, koprsko in piransko, vključujeta v opozarjanje na stisko ljudi, ki so iz takšnih in drugačnih razlogov izgubili streho nad glavo. Svetovni dan brezdomstva bo potekal pod skupnim sloganom Stopimo v tuje čevlje.

Koprsko zavetišče za brezdomne osebe, ki ga vodi Rdeči križ 
Koper, se z današnjim dnevom odprtih vrat vključuje v 
dogodke ob svetovnem dnevu brezdomstva. Na ogled bodo 
postavili izdelke uporabnikov, ki jih bodo lahko obiskovalci v 
zameno za prostovoljne prispevke odnesli domov. Foto: Alenka Penjak
Koprsko zavetišče za brezdomne osebe, ki ga vodi Rdeči križ Koper, se z današnjim dnevom odprtih vrat vključuje v dogodke ob svetovnem dnevu brezdomstva. Na ogled bodo postavili izdelke uporabnikov, ki jih bodo lahko obiskovalci v zameno za prostovoljne prispevke odnesli domov. Foto: Alenka Penjak

ISTRA > Koprsko zavetišče za brezdomne osebe, ki ga vodi Rdeči križ Koper, se z jutrišnjim dnevom odprtih vrat vključuje v dogodke ob svetovnem dnevu brezdomstva. Na ogled bodo postavili izdelke uporabnikov, ki jih bodo lahko obiskovalci v zameno za prostovoljne prispevke odnesli domov. Na stojnici Izmenjevalnice pred zavetiščem in na koprski tržnici pa bodo na voljo izdelki, ki jih bodo izmenjevali v zameno za hrano, higienske pripomočke in zimsko obutev. Druženje bodo popestrili s pečenim kostanjem.

Program celovite skrbi za brezdomne osebe, ki so ga oblikovali v piranskem Centru za socialno delo in poimenovali Kažun, letos beleži tudi deset let delovanja. V petek, 9. oktobra, bodo v dan odprtih vrat vključili tudi brezdomce, ki bodo s prisotnimi delili svoje pripovedi. Srečanje bo potekalo pod sloganom Si se tudi ti že kdaj počutil nevidnega?, pogovore z udeleženci pa bodo povezovali delavci v programu Kažun Piran. V prostorih Apollonijeve palače bodo mite in predsodke o brezdomnih in njihovi problematiki izpostavili socialnemu prepihu v odprtih ustvarjalnih delavnicah. V soboto, 10. oktobra, ob 10. uri in 10 minut pa bo v preddverju Dnevnega centra za brezdomne v Župančičevi ulici 14 Kažunova promocijska stojnica. “Bodimo občutljivi na brezdomnost neznancev, znancev, prijateljev, sorodnikov, in na ta dan za deset minut stopimo v tuje čevlje,” sporoča vodja programa Ingrid Ličen.

AP


Najbolj brano