Svetniki proti Stepančičevi

Začel se je postopek za razrešitev Lilijane Stepančič z mesta ravnateljice Obalnih Galerij Piran. Za zaprtimi vrati so ga na torkovi seji soglasno sprejeli piranski občinski svetniki.

Lilijana Stepančič Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Lilijana Stepančič Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PIRAN > Piranska občina je ustanoviteljica javnega zavoda Obalne galerije Piran, zato imajo svetniki pravico, da imenujejo ali razrešijo ravnatelja. Preden bodo sprejeli sklep o razrešitvi, morajo Lilijano Stepančič seznaniti z razlogi za to. Mnenje sveta zavoda Obalnih galerij pa je že v njihovih rokah. Stepančičeva bo imela 30 dni časa, da se izjasni glede očitanih kršitev. Čez mesec dni lahko torej pričakujemo novo sejo občinskega sveta, na kateri naj bi svetniki sprejeli sklep o razrešitvi in Stepančičevo tudi dejansko razrešili.

Stepančičeva je pred dnevi za Primorske novice zatrdila, da je revizijsko poročilo pokazalo, da je Obalne galerije v minulih dveh letih vodila gospodarno in meni, da ni razlogov za njeno razrešitev.

V piranski občini pa pravijo, da med razlogi za krivdno razrešitev ni (samo) revizijsko poročilo, ki ga je januarja naročila občina, pač pa razlogi, ki so jih že septembra lani, ko so prvič zahtevali njeno razrešitev, navedli člani sveta zavoda Obalnih galerij. Čeprav s temi razlogi uradno ni seznanjena, jo je že Obalni sindikat delavcev v kulturi pisno opozarjal, naj uredi razmere in odnose z zaposlenimi.

Zoper sklep o razrešitvi lahko Stepančičeva zahteva tudi sodno varstvo, če bo menila, da ni razlogov za razrešitev ali da so bili kršeni določeni postopki. Njen mandat naj bi se sicer iztekel 31. decembra 2017. AP


Najbolj brano