Svetnica s pritiskom na javno RTV na pomoč “svojemu” kandidatu

Danica Cmrečnjak, programska svetnica RTV in podpornica piranskega kandidata za župana Sebastjana Jeretiča, je v petek pred volitvami poklicala na uredništvo koprske televizije in poskušala preprečiti objavo prispevka o domnevnem kupovanju glasov za Jeretiča. Ker je tako ravnanje nedopustno, stranka Desus, ki je Cmrečnjakovo predlagala v programski svet, razmišlja o njenem odpoklicu.

Cmrečnjakova je javno podprla Sebastjana Jeretiča v glasilu stranke Slovenija za vedno. Njena stranka Desus pa je v Piranu v drugem krogu podprla Petra Bossmana.
Cmrečnjakova je javno podprla Sebastjana Jeretiča v glasilu stranke Slovenija za vedno. Njena stranka Desus pa je v Piranu v drugem krogu podprla Petra Bossmana.  

PIRAN >Urednica informativnega programa koprske televizije Mojca Petrič Bužan je potrdila, da jo je Danica Cmrečnjak v petek pred volitvami res poklicala in izrazila pomisleke v zvezi z objavo prispevka o domnevnem kupovanju glasov za piranskega županskega kandidata Sebastjana Jeretiča. Bužanova podrobnosti o vsebini pogovora javno ne želi razkrivati, je pa z vsebino pogovora podrobno seznanila avtorico prispevka Eugenijo Carl in odgovorno urednico Barbaro Kampos. “Njen klic v ničemer ni vplival na našo odločitev o objavi prispevka. Res ga lahko razumemo kot obliko pritiska, vendar se na tovrstna posredovanja pri pripravi prispevkov in presoji objav nikoli ne oziramo,” je povedala Bužanova.

Ker naj bi Cmrečnjakova med pogovorom uredništvo opozorila, da bo zadevo problematizirala na programskem svetu, če bo prispevek objavljen, smo na stranko Desus naslovili vprašanje, ali je za njih dopustno, da njihova svetnica izkorišča svoj položaj in poskuša vplivati na uredniško politiko za potrebe svojega županskega kandidata.

“V kolikor je naša članica in programska svetnica RTV Danica Cmrečnjak v resnici skušala preprečiti objavo in obenem 'zagrozila' z razpravo o omenjeni zadevi na programskem svetu RTV, je njeno ravnanje povsem nesprejemljivo in nedopustno,” je pojasnil podpredsednik stranke Desus Tomaž Gantar. Pojasnil je še, da bodo navedbe preverili na koprski televiziji in jih zaprosili za uradno stališče in opis dogodka. Potem pa se bodo odločili o morebitnem odpoklicu Cmrečnjakove iz programskega sveta RTV.

Cmrečnjakova je nekdanja novinarka in predstavnica za stike z javnostjo nekdanjega piranskega župana Tomaža Gantarja. Zdaj je upokojena in je članica stranke Desus, ki jo je predlagala v programski svet RTV. Piranski odbor stranke Desus je v drugem krogu županskih volitev podprl kandidata Petra Bossmana, Cmrečnjakova pa je javno podprla Sebastjana Jeretiča, nastopila je tudi v njegovem glasilu Čas je za spremembe, ki ga je izdal tik pred volitvami.

Podobno kot v Ankaranu, kjer je na volišča prišlo kar nekaj tujcev s potrdilom, da lahko glasujejo, se je zgodilo tudi v drugem krogu županskih volitev v Piranu. Število v Piranu sicer ni bilo veliko, saj je upravna enota taka potrdila izdala samo šestim tujcem. Je pa zanimivo, da je vseh šest tujcev prijavilo stalno bivanje na istem naslovu. Gre za hišo na naslovu Arze 9, ki je v lasti družine Radić. Jelena Radić je bila izvoljena v občinski svet na listi stranke Slovenija za vedno, njihov županski kandidat pa je bil Jeretič.

Danica Cmrečnjak je zanikala, da bi vršila kakršenkoli pritisk na uredništvo koprske televizije in poskušala preprečiti objavo prispevka. “Ni res, da sem rekla, da bom to problematizirala na programskem svetu, dejala sem le, da se o takih stvareh lahko razpravlja na programskem svetu, ker se gledalci pritožijo,” pravi Cmrečnjakova. Pojasnila je, da je urednici samo povedala, naj preveri, ali so priče, ki nastopajo v prispevku, verodostojne.

Kako je izvedela, da se prispevek sploh pripravlja in ali se ji zdi primerno, da je zaradi tega klicala na uredništvo, je Cmrečnjakova pojasnila, da novinarko v Luciji vsi poznajo, da je tudi sama iz Lucije in da se je po Luciji govorilo, da tak prispevek nastaja. Novinarka je sicer prispevek snemala v Piranu, v Luciji je posnela samo Jeretičevo izjavo.

TATJANA TANACKOVIČ, KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano