Svet Avditorija Portorož se je postavil Česniku v bran

Svet Avditorija Portorož se je postavil v bran direktorju Marku Česniku, ki je pred slabim mesecem protestno odstopil s položaja. Člani so poudarili, da je Česnik v času svojega vodenja pripomogel k boljšemu poslovanju zavoda. Na piranski občini so namreč menili, da je Česnik "obupal takoj", ko se je soočil z znižanjem sredstev za delovanje zavoda.

Marko Česnik
Marko Česnik 

PIRAN > Člani sveta zavoda Avditorija Portorož so v izjavi za javnost zapisali, da je Česnik kot direktor več kot presegel pričakovanja: "Vsi kazalci, od obiskov prireditev in kvalitete programa do odpravljanja finančne zadolženosti iz preteklih let in racionalizacije poslovanja, so pozitivni in dosegajo ter večinoma celo presegajo načrte."

Marko Česnik je odstopil protestno, ker bo Avditorij od občine za poslovanje prejel približno 40.000 evrov manj denarja kot lani, pri čemer bodo na udaru zlasti kulturne dejavnosti, za katere ostaja skromnih 15.000 evrov. Na Občini Piran so ob Česnikovem odstopu na začetku maja zapisali, da je Avditorij Portorož samo eden od prejemnikov proračunskega denarja, ki bo letos prejel nekoliko manj denarja. Dodali so, da je bil Česnik edini direktor, ki v novonastalih razmerah ni našel poti za racionalizacijo poslovanja in učinkovito kadrovanje. Na podlagi vseh vloženih sredstev na občini pričakujejo odločnejši nastop Avditorija na trgu, zato menijo, da je prav, da se je Česnik odločil svoj položaj prepustiti nekomu drugemu, ki bo kos nalogi. Spomnili so še, da Avditorij ni bil ustanovljen izključno za organiziranje in izvedbo kulturnih prireditev, temveč tudi za tržne dejavnosti.

Te načrte je po njihovih besedah potrjeval tako svet zavoda kot občinski svet Občine Piran. Dodali so, da je bilo ob sprejemanju zadnjega načrta celo slišati pripombe o tržno preveč naravnanem programu. Zato svet zavoda meni, da so nekateri očitki občine glede tega "neumestni in zavajajoči". Dodali so, da je piranski župan Peter Bossman iz njim neznanih razlogov zavrnil srečanje s člani sveta zavoda o finančnih težavah, ki so posledica preskopo odmerjene finančne podpore občine za leto 2015.

Člani sveta razumejo Česnikovo protestno dejanje in opozarjajo: "S presenetljivo skopo odmerjenim javnim denarjem občinske uprave Avditorij izgublja kulturno umetniško identiteto in se lahko kaj hitro spremeni v servis občinske uprave za izvajanje zapovedanih kulturnih nalog." Rezultat ukinjanja umetniškega programa Avditorija je lahko po njihovih besedah zgolj "duhovno osiromašenje življenja prebivalcev občine".

Na sredini seji sta zaradi aktualne situacije iz sveta zavoda izstopila dva od treh predstavnikov občine - Tatjana Celarc in Mitja Cestnik. Svet zavoda se je seznanil s Česnikovo sporazumno odpovedjo, kot direktor pa bo Česnik deloval do konca junija, je povedal predsednik sveta Mitja Troha. Česnikovega naslednika bo predlagal piranski župan, potrditi pa ga morajo na seji piranskega občinskega sveta.

STA


Najbolj brano