Suzana Sekuloska: “Želim si še živeti”

Koprska pediatrinja Suzana Sekuloska je zaskrbljena. Njeno zdravstveno stanje se spet slabša. Če ne bo kmalu nadaljevala z zdravljenjem na Kitajskem, bo težko premagala zahrbten tumor, ki je sredi lanskega leta napadel njeno telo.

Suzana Sekuloska  Foto: Petra Vidrih
Suzana Sekuloska  Foto: Petra Vidrih

KOPER > Zgodba koprske pediatrinje Suzane Sekuloska (47) je bralcem Primorskih novic že znana. Lani maja je izvedela, da je njeno telo napadel holangiokarcinom - rak žolčevoda, ki je zelo invaziven in se hitro širi na vse vitalne organe njenega telesa. Metastaze so se že pojavile v jetrih, pljučih, na rebrih, kosteh in v kostnem mozgu. Uradna medicina ji pri nas ni več mogla pomagati. Zdravniki so ji dali le še nekaj mesecev življenja, napredovanje bolezni pa upočasnili s kemoterapijo.

Spodbudni rezultati

Suzana je upanje za ozdravitev našla na Kitajskem, v bolnišnici Renkang, severno od Honkonga, kjer to obliko raka v pozni fazi uspešno zdravijo s kombinacijo ultrazvoka in svetlobe, s tako imenovano sono-fotodinamično terapijo. Gre za alternativno obliko zdravljenja, ki v kombinaciji z ostalimi terapijami (imunoterapija, krioterapija, ozonsko-hematološka terapija) in tradicionalno kitajsko medicino ter obsevanji uspešno napada rakave celice.

S pomočjo dobrih ljudi je uspela zbrati denar za začetek zdravljenja na Kitajskem. “Konec marca, ko sem se po štirih ciklusih terapij vrnila domov, saj je moje telo potrebovalo premor pred nadaljevanjem zdravljenja, sem bila presrečna. Počutila sem se odlično,” pripoveduje Suzana. Že prva dva cikla terapij sta dala dobre rezultate: vrednosti tumorskih markerjev so zelo padle, prav tako vrednost jetrnih encimov, slikanje s CT (računalniško tomografijo) pa je pokazalo, da je aktivnost tumorja precej manjša. V tretjem in četrtem ciklu so zdravljenje dopolnili še z novim biološkim zdravilom endostar, ki preprečuje rast tumorja, saj mu onemogoča, da bi ustvaril nove krvne žile. “Pokazalo se je, da je ta kombinacija zdravljenja pri meni zelo učinkovita. Še zdravniki so bili presenečeni nad izvidi,” je zadovoljna Suzana Sekuloska, ki so ji laboratorijski izvidi tedaj vlili dodatni optimizem.

Pomagate lahko, tako da s klicem na 090/93-30-39 prispevate 2,99 evra, z nakazilom na IBANSI56-02236-1455326646, odprt pri NLB, SWIFT LJBASI2X, poslovalnica Koper, s pripisom Donacija za Suzano Sekuloska. Imetnik računa: Milislav Sekuloski, Kovačičeva 40 c, 6000 Koper.

Potrebuje pomoč

A razlogov za optimizem je kljub vsej dobri volji in dejstvu, da je Suzana prava borka, ki ljubi življenje, vse manj. “V bolnišnici Renkang so me pričakovali že konec maja oziroma v začetku junija. Potrebujem vsaj še dva cikla terapij, morda tri. Pred dnevi so mi ponovno poslali uradno povabilo, s katerim lahko pridobim vizo za vstop na Kitajsko. Z nadaljevanjem zdravljenja naj bi začela 25. julija ...” V očeh se ji začnejo nabirati solze. “Zaskrbljena sem,” prizna. “Nočem izgubiti upanja, a tako zelo me skrbi, kako bo. Zadnje analize so pokazale, da so vrednosti tumorskih markerjev spet nekoliko narasle. Moram nadaljevati s terapijami. A kje bom našla denar,” zaihti. “Družina v Makedoniji, prijatelji in znanci mi pomagajo, kolikor se le da. Veliko denarja smo si že sposodili, oba starejša otroka - sin študira medicino v Makedoniji, hči pa farmacijo v Italiji - bosta vse, kar bosta zaslužila med poletnim delom, namenila za moje zdravljenje. Upali smo, da bomo uspeli prodati spodnji del hiše v Semedeli ... Hiša je pod hipoteko, težka bo ...”

Za zdravljenje je doslej porabila že več kot 90.000 evrov, potrebovala bi jih še vsaj 50.000. “Škoda bi bilo, da zdaj, ko so že vidni rezultati, ne bi nadaljevala.Želim si še živeti. Želim se vrniti spet v službo in opravljati svoj poklic,” pravi Suzana Sekuloska. “Ampak veste, tudi v slabem se vedno najde kaj dobrega,” nadaljuje v svojem optimističnem tonu. “V tem času, kar sem zbolela, sem spoznala krasne ljudi, s katerimi smo postali pravi prijatelji. In hvaležna sem za to.”

PETRA VIDRIH


Najbolj brano