Summit 100: Gospodarstveniki s konkretnimi predlogi za politiko

Vodilni gospodarstveniki iz držav jugovzhodne Evrope so drugi dan srečanja Summit 100 v Portorožu iskali ideje za projekte na šestih različnih področjih, tudi na področju energetike, transporta in turizma.

Vodilni gospodarstveniki iz držav jugovzhodne Evrope so 
drugi dan srečanja Summit 100 v Portorožu iskali ideje za 
projekte na šestih različnih področjih, tudi na področju 
energetike, transporta in turizma. Foto: STA
Vodilni gospodarstveniki iz držav jugovzhodne Evrope so drugi dan srečanja Summit 100 v Portorožu iskali ideje za projekte na šestih različnih področjih, tudi na področju energetike, transporta in turizma. Foto: STA

PORTOROŽ > Konkretne predloge bodo popoldne predstavili ministrom. “V tej kombinaciji je lahko velika moč,” je poudarila Sonja Šmuc.

Summit 100 od političnih voditeljev pričakuje predvsem skrb za varnost in stabilnost v regiji ter krepitev zaupanja in oblikovanje konkretnih regionalnih politik v posameznih sektorjih. Ob tem pa tudi sam prevzema pobudo za razvoj regionalnih pobud, je izpostavil predsednik upravnega odbora Summita 100 Iztok Seljak iz Hidrie.

Predvsem gre za projekte na področjih infrastrukture, prometa, energetike in informacijsko-komunikacijske tehnologije, saj je to osnova za razvoj. Ideje pa so gospodarstveniki oblikovali tudi na drugih področjih, kot so turizem, kmetijstvo in živilskopredelovalna industrija.

“Opredelili smo konkretne korake za dvig konkurenčnosti že v šestih do 12 mesecih. Te bomo zdaj predstavili ministrom,” je pojasnil Seljak. “Verjamemo, da so ti projekti v skupnem interesu ne samo regije, ampak tudi Evrope, ter zanimivi za financiranje Evropske investicijske banke in EU,” je še zatrdil.

Danes so za eno mizo sedeli ljudje iz več držav in razpravljali o težavah, za katere ugotavljamo, da so skupne - in pogosto so tudi rešitve podobne, pa je pojasnila izvršna direktorica Združenja Manager Šmučeva. Razprava je tekla na šestih različnih panelih, ki so pokrili področja energetike, na znanju osnovanega gospodarstva, hrane in pijače, digitalne ekonomije, infrastrukture in transporta ter turizma.

Oblikovane rešitve bodo udeleženci predstavili ministrom držav jugovzhodne Evrope “z željo, da jih prevzamejo kot svoje, da jih lahko uresničijo”, pojasnjuje Šmučeva.

“To je moč, ki lahko najbolj konkretno izhaja iz takih platform. Lepo je, da se dobimo, da se pogovarjamo in izmenjamo izkušnje. Bistvo pa naredimo v konkretnih korakih, v premikih, ki jih ne bo občutilo le gospodarstvo, ampak ljudje na celotnem območju,” je izpostavila sogovornica.

Šmučeva verjame tudi, da bodo danes aktivni gospodarstveniki politikom v prihodnje lahko pomagali pri uresničevanju idej tudi kot člani delovnih skupin ali posvetovalnih teles. “Če pobuda prihaja iz gospodarstva in se preseli na raven politike, je v tej kombinaciji lahko velika moč,” je menila Šmučeva.

Iz gospodarstva prihajajo ideje, rešitve, voljo za njihovo uresničitev pa mora najti politika. “Če združimo moči, lahko hitro razrešimo marsikatero težavo v regiji in v posameznih državah,” je menila sogovornica.

Med konkretnimi rešitvami so udeleženci med drugim izpostavili ukrepe, vezane na integracijo prehranske verige. Na področju transporta so izpostavili rešitve, s katerimi bi lahko odpravili čakanje kamionov na mejah.

Na področju turizma so izpostavili priložnosti na področju zdravstvenega turizma in potovanj za starejšo populacijo, ki je vse bolj aktivna. Na področju energetike so pozvali k koordinaciji in transparentnosti nacionalnih praks, na področju hrane in pijače so izpostavili pomen močnih znamk ter velikih igralcev. Vladam predlagajo, da spodbujajo združevanje in sodelovanje.

Znanje v regiji bi gospodarstveniki krepili s pritegovanjem tujih študentov, pri digitalizaciji pa bolj kot strojno in programsko opremo izpostavljajo ideje in znanje. Za povezavo med gospodarstvom in politiko med drugim predlagajo vzpostavitev veznega člena, neke vrste “glavnega digitalnega direktorja”, ki bi politiko ves čas opozarjal na pomen digitalizacije.

O idejah gospodarstva bo razpravljal popoldanski panel na Summitu 100. Ta bo gostil ministre sodelujočih držav, potekal pa bo na temo spreminjanja kreativnosti podjetij v uspešno realnost.

Sodelovali bodo črnogorski minister za trajnostni razvoj in turizem Branimir Gvozdenović, namestnik hrvaškega gospodarskega ministra Alen Leverić, minister BiH za komunikacije in transport Slavko Matanović, srbska ministrica za državno administracijo in lokalno samoupravo Kori Udovički ter slovenski gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

STA


Najbolj brano