Suhozidi tudi v mestih (foto)

Dober odziv krajanov in zainteresirane javnosti je imela delavnica obnove na več delih porušenega suhozida v Piranu, ki jo je v bližini srednjeveškega obzidja izvedel Zavod za krajino, kulturo in umetnost Abakkum.

Kolektivna akcija je obrodila sadove - zid so  bistveno 
preuredili. Foto: Romana Kačič
Kolektivna akcija je obrodila sadove - zid so bistveno preuredili. Foto: Romana Kačič

PIRAN > Ob pomoči Romane Kačič je delavnico strokovno vodil Dejan Zadravec iz društva za ohranjanje tradicionalnih gradbenih in obrtniških znanj slovenske Istre Jugna.

Povabilu se je odzvalo dvajset posameznikov, ki so vsak na svoj način združili moči in voljo pri obnovi zidu, mimoidoči turisti pa so jih spodbujali. Tehnika in način obnove suhega zidu, ki so ju uporabljali, sta v skladu s podanimi smernicami piranskega Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Podobne delavnice zidov s tehniko suhogradnje so v zadnjem času na Krasu in v Istri pogoste, v urbanem okolju, kot je Piran, pa so še vedno redkost.

Abakkum je organiziral delavnico znotraj obzidja Pirana zato, ker je terasasta krajina s prisotnostjo kamnitih zidov eden izmed najpomembnejših komponent krajinske slike Pirana.

Mreža suhozidov v Piranu je že močno načeta, vzorci, ki sledijo plastnicam, se izgubljajo, čeprav je to najcenejši, najbolj trajnosten in okolju najprijaznejši način gradnje. Poznane so prednosti z ekološkega in hidrološkega vidika. Poleg kamnitih zidov ima pri gradnji velik pomen pravilno izveden kamniti tlak, ki zagotovi vodopropustnost.

Udeleženci delavnice so spoznavali osnovna pravila in načela pri suhogradnji zidu iz peščenjaka, ki je osnovna matrica krajine Pirana. Pomembno bi bilo, da bi mrežo suhozidov popisali ter ocenili njihovo trenutno stanje ter za to mrežo naredili sanacijski načrt, predlagajo organizatorji.

Delavnica obnove zidu je bil zadnji od osmih dogodkov, ki jih je ob Dnevih evropske kulturne dediščine Abakkum organiziral v Piranu. Želja je bila, da eden od dogodkov pusti za seboj oprijemljive sledi v prostoru, s čimer bi dokazali, da se s pravim sodelovanjem med službami na zavodu in na občini ter občani lahko doseže zelo veliko. RK


Najbolj brano