Strunjanski praznik kakijev v znamenju bogate letine

V Strunjanu se danes začenja tradicionalni, 15. praznik kakijev. Praznik se tudi letos lahko pohvali z bogato paleto dogodkov, pri čemer osrednjo vlogo ohranja strunjanski ekološko pridelan kaki. Letošnja letina je zelo dobra, saj bodo skupno pridelali več kot 150 ton tega sadeža, tako da kakijev tudi po prazniku še ne bo zmanjkalo.

Letošnja letina kakijev je zelo dobra, v strunjanski dolini bodo 
letos skupno pridelali več kot 150 ton tega sadeža. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Letošnja letina kakijev je zelo dobra, v strunjanski dolini bodo letos skupno pridelali več kot 150 ton tega sadeža. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

STRUNJAN > Tradicionalna prireditev, ki jo organizira Turistično društvo Solinar Strunjan v sodelovanju z Gostilno Karjola Marezige, se bo vse do nedelje odvijala na parkirišču pred Krkinim centrom Talaso Strunjan. Poleg osrednje tržnice kakijev obiskovalce čaka cel niz dogodkov; od vodenih ogledov, predavanj in delavnic do zabave z živo glasbo.

Kljub temu osnovni namen praznika ostaja enak, in sicer promocija lokalnega, strunjanskega kakija, ki je tudi ekološko pridelan, je pojasnil predsednik društva Solinar Gianfranco Giassi. Tako se domačini držijo pravila, da prodajajo zgolj kakije in dobrote na osnovi kakijev, od marmelade do sušenih sadežev, krostate in celo kakijevega sladoleda.

Obiskovalci se bodo danes in v soboto lahko udeležili vodenih ogledov solinarske hiše v tamkajšnjem krajinskem parku, pripravljajo pa tudi predavanja o predelavi, uporabi in sušenju kakija. Domačini bodo med sabo tekmovali, kdo ima največji kaki, vse pa bo dodatno popestril še bogat zabavni program.

Giassi pričakuje dober obisk praznika. Kljub temu ni strahu, da bi kakijev prehitro zmanjkalo. V strunjanski dolini bodo letos skupno pridelali več kot 150 ton tega sadeža, tako da bodo imeli kakijev še za ves november in morda še tudi decembra, je ocenil Giassi.

STA


Najbolj brano