Strunjan po dveh letih znova pod vodo (foto)

“Kam to vodi, da se bomo v Strunjanu bali vsakega dežja,” se danes sprašujejo domačini, ki so po neprespani noči dopoldne čistili prostore v svojih domovih, ki jih je ponoči, podobno kot pred dvema letoma, zalila voda.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

STRUNJAN > Prepričani so, da je bil vzrok za tokratne poplave zaprta zapornica na deloviišču VGP Drava v solinah, kjer gradijo nasip. Ker zapornica ni bila dvignjena, voda ni mogla odtekati.

“Čeprav v tistem trenutku ni deževalo, sem zaslišal kot nekakšno šumenje potoka. Bilo je okoli polnoči in pol. Hišo sem zagradil s protipoplavnimi vrečami, a ni čisto nič pomagalo. V hipu je bila naša hiša pod vodo. Po skušali smo ven odnesti tisto, kar smo lahko, sicer pa smo lahko le nemočno opazovali, kaj se dogaja,” je povedal Velko Zornada, ki je imel v zadnjih šestih letih že trikrat poplavljeno hišo.

Domačini pravijo, da je težava tudi v tem, da kanalov za odvodnjavanje nihče ne čisti in da si je zasebnik na drugi strani glavne ceste dal zgraditi dovozno pot ter s tem prekinil odvodnjavanje pod cesto oziroma je namestil preozko cev, ki v primeru hudega deževja ne zmore zagotoviti pretočnosti vode.

Kako na očitke o zaprti zapornici na delovišču v solinah odgovarjajo v VGP Drava in kaj so o svojih poplavljenih domovih ter o neurejenih razmerah glede poplavne varnosti v Strunjanu še povedali domačini, lahko preberete v jutrišnji izdaji Primorskih novic.

Preberite še:

Vstali so iz postelje in stopili v vodo


Najbolj brano