Stroške zavetišča bi zmanjšali z zaposlitvijo veterinarja

V vodstvu koprske občine ostajajo neomajni: upravljanje zavetišča za živali v Dvorih je treba prenesti na Komunalo Koper. Stroške za veterinarske storitve naj bi zmanjšali z zaposlitvijo veterinarja, ki bi bil v zavetišču stalno prisoten.

 Obalnemu društvu proti mučenju živali, ki že 12 let upravlja 
zavetišče za živali v Dvorih pri Sv. Antonu, očitajo neredno 
plačevanje veterinarskih storitev in nedoslednost pri vodenju 
evidenc sprejema in oddaje živali. Društvo podpira več kot 
7500 podpisnikov peticije, s katero nasprotujejo  nameri 
obalnih občin, da vodenje zavetišča predajo koprski Komunali. Foto: Ilona Dolenc
Obalnemu društvu proti mučenju živali, ki že 12 let upravlja zavetišče za živali v Dvorih pri Sv. Antonu, očitajo neredno plačevanje veterinarskih storitev in nedoslednost pri vodenju evidenc sprejema in oddaje živali. Društvo podpira več kot 7500 podpisnikov peticije, s katero nasprotujejo nameri obalnih občin, da vodenje zavetišča predajo koprski Komunali. Foto: Ilona Dolenc

KOPER > S spremembo odloka o izvajanju javne službe na področju živali, ki jo predlagajo v Kopru, se strinjata tudi sosednji dve občini, pričakujejo tudi soglasje ankaranske. V vseh štirih mora o tem odločiti občinski svet. Prvi bo o tem v četrtek razpravljal koprski.

Upravljanje zavetišča naj bi prenesli na Komunalo Koper prvega julija, dan po tem, ko Obalnemu društvu proti mučenju živali (ODPMŽ) poteče pogodba o upravljanju.

Na današnji novinarski konferenci je veterinar iz koprske veterinarske ambulante Mitja Murko povedal, da so se odnosi z ODPMŽ glede pogodbenih obveznosti precej poslabšali. “Zadnjih deset let stroškov veterinarskih storitev ne plačujejo v roku,” je dejal.

Letni proračun zavetišča, v katerega so doslej prispevale koprska, izolska in piranska občina, je bil 110.000 evrov. 70.000 evrov je šlo za zaposlene, 40.000 evrov pa za materialne stroške, od tega 80 odstotkov za veterinarske storitve. V koprski občini poudarjajo, da so ta denar redno nakazovali društvu, kje se je s plačili zataknilo na poti od društva do veterinarske ambulante, pa da ne vedo.

Na račun društva je letel tudi očitek, da je bilo površno pri vodenju evidenc sprejema in oddaje živali. Kljub temu, poudarjajo v koprski občini, si želijo, da bi društvo še naprej sodelovalo z azilom.

Direktorica občinske uprave Sabina Mozetič je povedala, da bi stroške za veterinarske storitve po novem zmanjšali tako, da bi Komunala zaposlila veterinarja, ki bi v zavetišču stalno skrbel za živali. Komunala naj bi znotraj svojih virov poskrbela tudi za ureditev okolice in za zaposlitev ljudi preko javnih del.

V ODPMŽ se na vse povedano na današnji novinarski konferenci še niso odzvali, o napovedani spremembi upravljanja zavetišča so svoje povedali že v peticiji, pod katero se je v štirih dneh zbralo že več kot 7500 podpisov. “Smo trdnega mnenja, da se morajo z zapuščenimi živalmi ukvarjati ljudje, ki imajo visoke moralne in etične vrednote, ki so sočutni in empatični do drugih živih in čutečih bitij in ki jim je dobrobit živali edini cilj. Nikakor in nikjer na svetu ni možno, da se z zapuščenimi na opisan način ukvarja podjetje, katerega dejavnost je upravljanje z odpadki in ki mora skrbeti za svoj profit,” so zapisali. NR


Najbolj brano