Strokovnost v SBI ni vprašljiva

Finančne težave, ki že dolga leta tarejo izolsko bolnišnico, nikakor ne vplivajo na strokovno delo tamkajšnjih zdravnikov in drugega medicinskega osebja. Nasprotno. Njihovi zdravniki po stroki spadajo v sam vrh, zatrjuje vodstvo izolske bolnišnice. Odzvali so se na očitke, da delajo premalo, da imajo previsoke plače in preveč zaposlenih.

Vodstvo izolske bolnišnice je včeraj zavrnilo očitke, da delajo premalo, da imajo previsoke plače in preveč zaposlenih.
Vodstvo izolske bolnišnice je včeraj zavrnilo očitke, da delajo premalo, da imajo previsoke plače in preveč zaposlenih.  

IZOLA > Izolska bolnišnica se že vrsto let ne more znebiti rdečih številk pri poslovanju in jo tarejo milijonski dolgovi. Glavni razlog za to naj bi bili neustrezno plačani programi, ki jih v izolski bolnišnici zaradi svoje lege vsako leto presegajo, plačila zanje pa od zavarovalnice ne dobijo. Razmere so se v zadnjih mesecih tako poslabšale, da so bile ogrožene tudi plače zaposlenih, vendar so nato z državo zdaj našli rešitev, da se to ne bo zgodilo.

Z denarjem, ki ga bo izolska bolnišnica v naslednjih dneh dobila od ZZZS, bodo poskrbeli za nemoteno izplačilo plač februarja in marca, ki sta najbolj problematična. Od ZZZS naj bi tako zdaj dobili slaba dva milijona evrov, stroški za plače v izolski bolnišnici pa na mesečni ravni predstavljajo okoli 1,8 milijona evrov. “Potem pa naj bi se že poznali učinki sanacijskih ukrepov, ki smo jih uvedli novembra in težav ne bi smelo biti. Vsekakor pa pričakujemo, da bo država ustrezno ovrednotila naš program dela in zagotovila enake pogoje poslovanja za vse bolnišnice v Sloveniji,” pravi v. d. direktorja SBI Radivoj Nardin.

V izolski bolnišnici so zavrnili očitke, da delajo premalo, da imajo previsoke plače, preveč zaposlenih, preveč dopusta in preveč bolniških staležev. Pojasnjujejo, da so njihove plače in dopusti skladni s kolektivno pogodbo, ki je za vse zdravnike v Sloveniji enaka. “Število specialistov se je od leta 2002 sicer res povečalo za 36 odstotkov, vendar se je istočasno za 55 odstotkov povečalo število ambulantnih pregledov, za 25 odstotkov pa bolnišničnih sprejemov,” opozarja predstojnik oddelka za kirurgijo Mladen Gasparini. Zavrnil je tudi očitke, da kirurgi opravijo premalo operacij, saj jih opravijo med 200 in 250 na leto.

V izolski bolnišnici znova opozarjajo, da jim zavarovalnica priznava premajhen program glede na potrebe regije in delež prebivalstva, ki ga izolska bolnišnica oskrbuje. Poleg tega prenizko vrednotijo njihovo delo. Za operacijo slepiča recimo izolska bolnišnica dobi 1360 evrov, medtem ko dobi celjska bolnišnica za enako operacijo 1452 evrov, UKC Maribor in Ljubljana pa 1694 oziroma 1997 evrov. “Mi imamo rešitev na dlani, kako uspešno poslovati. Delo prilagodimo plačanemu programu in je zadeva rešena. Vendar naj nam potem država pove, kam naj napotimo vse tiste bolnike, ki pridejo k nam,” pravi Nardin.

Izolska bolnišnica je lani opravila 23.124 več pregledov in sprejemov, kot jim to določa program. Največ dela imajo v urgentni ambulanti, kjer pacienta ne morejo in ne smejo zavrniti.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano