Strokovno bodo rasli s pridobivanjem novih programov

Od konca avgusta je Radivoj Nardin direktor izolske bolnišnice (SBI) s polnim mandatom. Zdaj, ko je tekoče poslovanje očistil izgube, bo glavnino pozornosti namenil razvoju. “Ob novih programih dela, zanje se bomo borili, se bomo posvetili postopnemu usmerjanju v specializirano dejavnost - kirurško zdravljenje raka, na posege na želodcu, v razvoj radiologije, sodobne diagnostike, urologijo in urodinamiko ..., ” razkriva Nardin.

Radivoj Nardin:   “Razvoja SBI ne bo, če si ne bomo 
prizadevali  za  strokovno rast s pridobivanjem 
novih programov dela.”  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Radivoj Nardin: “Razvoja SBI ne bo, če si ne bomo prizadevali za strokovno rast s pridobivanjem novih programov dela.”  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA > Radivoj Nardin je postal v. d. direktorja SBI pred dobrim letom, v postopku izbire direktorja ga je za to funkcijo izbral svet zavoda, zdravstveno ministrstvo pa potrdilo konec avgusta. Ob SBI je zrasel nov urgentni center za novo centralno urgentno službo (CUS). “Delovati bo začel 1. decembra, nujne bodo tudi nove zaposlitve. Obenem bo SBI končno dobila glavni vhod z avlo. Na podlagi razpisa jo bo Kolektor Koling te dni začel urejati, da bo nared pred odprtjem urgence,” napoveduje Nardin.

Razvoj je temelj

> Čemu boste v svojem mandatu posvetili največ pozornosti?

“To je razvoj - a ne bo, če si ne bomo prizadevali za strokovno rast s pridobivanjem novih programov. Še zlasti z vidika specializacij, saj je Slovenija premajhna, da bi vse bolnišnice opravljale vse posege.”

> V katero smer namerava kreniti SBI v tej specializaciji?

“Usmerili se bomo v razvoj kirurgije, zlasti zdravljenja bolnikov z rakom. Imamo dobre kirurge in interni oddelek, kjer že zdaj zdravimo tudi te bolnike (zlasti posledice uživanja citostatikov). Razvoj zajema celotno SBI. Potegujemo se že za program bariatične kirurgije (operacije želodca za zdravljenja debelosti) in zanj že imamo mlade moči.”

Nove zaposlitve po korakih

> Kako se pripravljate na pogon CUS? Boste na novo zaposlovali?

“Urgentni center nastaja skladno z načrti. Po odprtju CUS decembra bo v prvi fazi deloval v sodelovanju z zdravstvenimi domovi in PHE, kot doslej. Z zdravstvenim ministrstvom smo dorekli osnove, za posamezna delovišča bodo nujne nove zaposlitve. Takšni sta opazovalnica in triaža. V prvi bomo takoj potrebovali šest diplomiranih in šest srednjih medicinskih sester, v drugi šest diplomiranih medicinskih sester.”

> Se bo zaradi CUS povečal tudi program dela?

“Za zdaj ne, a se o tem še pogajamo z ministrstvom. Dolgoročno bo CUS potrebovala 120 ljudi, na novo bomo dolgoročno morali zaposliti približno 60 ljudi, tudi zdravnike - specialiste urgentne medicine. Za pogon CUS bo na voljo, skupaj s PHE in osnovnim zdravstvom, približno 70 zdravstvenih delavcev. Že zdaj je SBI četrta največja urgenca v državi - v naših urgentnih ambulantah (neupoštevaje bolnike, ki jih v urgenci oskrbi osnovno zdravstvo), imamo na leto 55.000 oskrbovancev. SBI vztraja, da mora imeti ministrstvo enaka merila za vse CUS v državi.”

Vzdržnost, a tudi nove dejavnosti

> Že ko ste bili v. d. direktorja, ste sanirali tekočo izgubo. Kako poslujete zdaj?

“Že lani smo odpravili izgubo, poslujemo z minimalnim dobičkom, kar bomo ohranjali. Redno poravnavamo obveznosti do dobaviteljev. Ti so pripomogli h konsolidaciji poslovanja, tako kot ministrstvo, ki zahteva vzdržno poslovanje. Naklonjene so nam tudi občine v Istri, kar je pomembno za nemoteno delovanje SBI (urejanje prometa, avtobusne povezave, pridobivanje dovoljenj ...).”

> Bi varčevanje lahko občutili tudi bolniki?

“Nikoli ne dovolim, da bi bil ogrožen bolnik. Eno je 'šparanje', drugo racionalna uporaba dodeljenih sredstev. Pri 'šparanju' denar, ki je na voljo, v celoti ne nameniš zdravljenju bolnikov, temveč ga porabiš tudi za poplačilo drugih zadev. Pri racionalni uporabi pa po nepotrebnem ne mečeš denarja skozi okno in z vsoto, ki je, dosežeš najvišje možne rezultate. Vsako odločitev premislimo. Ne moremo pa delati, kar ni plačano in ne smemo uporabljati dražjih materialov od tistih, ki jih priznava ZZZS, ki postavlja standarde. Ob pomoči zaposlenih smo stabilizirali poslovanje. Smo vse bolj cenjeni, pohvale dežujejo.”

> Kaj pa breme stare izgube?

“Približno osemletno breme je znašalo 12 milijonov evrov (dolg dobaviteljem). To breme je zdaj približno devet milijonov in ga bo morala razrešiti ustanoviteljica - država.”

> Načrti za prihodnost?

“Ob omenjenih novih programih se bomo borili še za nekatere druge. Naše mlade strokovnjake želimo zadržati v SBI. Načrtujemo razvoj urologije (problem manjkajočega urologa bo odpravljen do konca leta). Krepili bomo razvoj diagnostike in radiološkega oddelka, enega najboljših v državi. Posvetili se bomo zgodnjemu odkrivanju raka na prostati (brez punkcije). V ginekologiji bomo razvijali tudi urodinamiko (zdravljenje inkontinence) in se potegovali za povečan program, saj smo tudi tu med najboljšimi. V pediatriji moramo razrešiti vprašanje urgence, kar zdaj v novih CUS ni predvideno, a mi ga že zdaj imamo in mora biti zajet v novo CUS.”

JASNA ARKO


Najbolj brano