Strmčnik si želi, da bi ograje v Ankaranu padle, ne pa rasle

Območje Vojašnice slovenskih pomorščakov v Ankaranu je po novem ograjeno. Ukrep ministrstva za obrambo je nemalo presenetil Ankarančane, ki so se lahko do zdaj nemoteno sprehajali v tamkajšnji okolici. Prehod od parka pri vojašnici do bližnjega školjčišča in naprej do mandarča Sv. Katarine je še vedno prost in tudi v prihodnje ne bo ograjen.

Ukrep ministrstva za obrambo, ki je ogradilo območje Vojašnice slovenskih pomorščakov, je 
razburil Ankarančane. Ti so se lahko do zdaj nemoteno sprehajali v tamkajšnji okolici. Foto: Nataša Hlaj
Ukrep ministrstva za obrambo, ki je ogradilo območje Vojašnice slovenskih pomorščakov, je razburil Ankarančane. Ti so se lahko do zdaj nemoteno sprehajali v tamkajšnji okolici. Foto: Nataša Hlaj

ANKARAN > “Resda so ob delu ograje pustili nekaj prostora, da lahko pridemo od ceste do obale, vendar je pot izjemno ozka in precej neravna, polna kamnov in korenin. Zlasti starejšim to povzroča kar nekaj preglavic, ker morajo neprestano paziti, kam stopijo,” potarna domačinka, ki jo srečamo, ko se prebija po neutrjeni potki tik ob novi ograji. Pravi, da ji nova rešitev sicer ni pogodu, da pa se bo tam kljub temu tudi v prihodnje sprehajala.

Na ministrstvu za obrambo, ki je lastnik vojašnice in zemljišč ob njej, pojasnjujejo, da so ograjo morali namestiti zaradi določil zakona o obrambi in uredbe o določitvi objektov, ki so posebnega pomena za obrambo ter povezani z ukrepi za njihovo varovanje.

Vojašnica se nahaja na območju, ki se ureja z državnim prostorskim načrtom za Luko Koper. “Na podlagi uredbe o tem prostorskem načrtu mora biti celotno območje Slovenske vojske ograjeno z varnostno ograjo,” navaja državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak.

Pravi, da se v Slovenski vojski zavedajo potreb domačinov in lokalne skupnosti, ki si želi koristiti zemljišča v lasti obrambnega ministrstva. “Tudi zato se strinjamo, da površine, ki niso ograjene, ljudje še naprej uporabljajo tako, kot je bilo to v navadi pred postavitvijo ograje,” obljublja Bizjak.

Vodstvi Vojašnice slovenskih pomorščakov in ankaranske občine se že dogovarjata, da bi v prihodnje novo pot dodatno uredili, tako da bi po njej lahko neovirano vozili tudi kolesarji.

Sicer pa župan Gregor Strmčnik napoveduje, da si bodo prizadevali, da bi bil obalni pas prosto dostopen in da ne bodo dovolili nameščanja kakršnihkoli novih ograj, ki bi ljudem preprečevale dostop do morja. “V prihodnosti bodo ograje v Ankaranu padle,” zagotavlja.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano