Strmčnik in Gašpar Mišič še nista našla rešitve

Mestna občina Koper in Občina Ankaran še vedno nista našli skupnega jezika, kako sporazumno razdeliti skupno premoženje. Pojavile so se tudi informacije, da koprski župan Boris Popovič ni zadovoljen z angažmajem Gašparja Gašparja Mišiča, ki zastopa interese koprske občine in da naj bi ga celo razrešil, vendar so v koprski občini to zanikali.

Gašpar Gašpar Mišič in Gregor Strmčnik se sicer veliko 
pogovarjata, a sporazumne rešitve o delitvi skupnega premoženja med občino Koper in Ankaran nikakor ne najdeta.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Gašpar Gašpar Mišič in Gregor Strmčnik se sicer veliko pogovarjata, a sporazumne rešitve o delitvi skupnega premoženja med občino Koper in Ankaran nikakor ne najdeta.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > “Gašpar Gašpar Mišič še vedno opravlja naloge koordinacije med obema občinama, konkretne zadeve in predlogi pa so stvar dogovorov, ki potekajo. Govoric o tej ali drugi zadevi v Mestni občini Koper pa je vedno veliko,” so sporočili s koprske občine.

Po nekaterih informacijah v koprski občini niso zadovoljni, da ankaranska občina kljub nerazdeljenemu skupnemu premoženju počasi vzpostavlja svojo lokalno samoupravo, se povezuje s sosednjimi občinami, pri tem pa še vedno ostaja odprtih kar nekaj stvari, ki so za koprsko občino in župana Borisa Popoviča ključnega pomena. Gre predvsem za delitev milijonov iz naslova luške koncesnine, saj si koprska občina želi, da bi jo delili glede na število prebivalcev in ne po površini, ki ga pristanišče zaseda v posamezni občini.

O luški koncesnini naj odloči sodišče

“Mestna občina Koper je sama sprožila ustavni spor glede tega vprašanja. Dokler sodišče ne odloči, se o tem torej nima smisla pogovarjati,” vztraja ankaranski župan Gregor Strmčnik in znova poudarja, da delitev luške koncesnine ni stvar delitvene bilance med občinama, ampak povsem ločena postavka. Strmčnik ob tem pravi, da se z Gašparjem Gašparjem Mišičem pogosto dobivata in usklajujeta predloge glede delitve premoženja, a do konkretnih rešitev še niso prišli.

“Kdaj in na kakšen način bo postopek celovito zaključen, v tem trenutku še ne vemo, vsekakor pa zasledujemo cilj, da zaradi delitvene bilance in nesprejetega proračuna izvajanje javnih služb ne bi bilo bistveno ovirano,” pravijo na koprski občini. Za zagotovitev nemotenega financiranja lokalnih javnih funkcij na območju obeh občin pa sta se župana sporazumno dogovorila o načinu in razmerjih razpolaganja s sredstvi na ločenem podračunu proračuna Mestne občine Koper.

V Kopru se nočejo opredeljevati

Gre za začasno financiranje, ki ga v Kopru in Ankaranu podaljšujejo vsake tri mesece, da zagotovijo nemoteno pokrivanje obveznosti javnih služb in upravičencev iz naslova javnih transferjev. Vsekakor pa bi bilo za obe občini bolje, da čimprej preideta na samostojno financiranje in sprejmeta svoja ločena proračuna. “Mi smo koprski občini poslali tako predlog za sprejetje proračuna, ki bi temeljil na istih izhodiščih kot do zdaj, kakor tudi predlog delitve premoženja,ki omogoča sprejetje samostojnih proračunov, vendar odgovora še nimamo,” pravi ankaranski župan Gregor Strmčnik. Koprski občini so predlagali, da vse javne zavode in podjetja delijo po številu prebivalcev, izjema so ankaranski vrtec in šola ter javni zavod za šport in stanovanjski sklad, kjer bi ankaranska občina nepremičnine na svojem območju prevzela nase.

“S predlogom smo seznanjeni, vendar se na tem mestu do njega ne bi opredeljevali, saj bomo tudi to vsebino dorekli v okviru pogovorov o delitveni bilanci, za katero si želimo in pri kateri zasledujemo cilj, da bi do nje čim prej prišlo,” odgovarjajo na koprski občini.

“Velika večina stvari sploh ni spornih in bi jih lahko takoj rešili,” pravi Strmčnik. V kolikor se občini do poletja ne dogovorita o sporazumni delitvi premoženja, lahko zadevo prevzame sodišče.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano