Strmčnik gre na volitve v Ankaranu

Gregor Strmčnik, predsednik sveta KS Ankaran in vodja skupine Radi imamo Ankaran, je včeraj uradno napovedal kandidaturo za župana Ankarana. Tam bodo volitve letos potekale prvič. Kdo bodo njegovi protikandidati, še ni znano, omenja se zgolj Gašparja Gašparja Mišiča, ki bi utegnil kandidirati s podporo Borisa Popoviča.

Gregor Strmčnik: “V volilni kampanji ne mislimo tekmovati, ne gremo v nobeno bitko za oblast. Naš program je jasen, Ankarančani so naše delovanje in program v šestih letih dobro spoznali. Odločitev je zato izključno njihova.” Foto: Ilona Dolenc
Gregor Strmčnik: “V volilni kampanji ne mislimo tekmovati, ne gremo v nobeno bitko za oblast. Naš program je jasen, Ankarančani so naše delovanje in program v šestih letih dobro spoznali. Odločitev je zato izključno njihova.” Foto: Ilona Dolenc

ANKARAN > “Že šest let delujemo kot skupina in kot skupina bomo tudi kandidirali na volitvah. Ker sem skupino vodil šest let, smo se odločili, da jo kot županski kandidat popeljem tudi na volitve,” pravi Gregor Strmčnik.

Odločitev o kandidaturi je skupina Radi imamo Ankaran sporočila na šesto obletnico vložitve predloga za ustanovitev občine Ankaran v državni zbor. Kot pravi Strmčnik, je koprska občina pred šestimi leti na seji občinskega sveta hotela Ankaran prepoloviti in proti njihovi volji spremeniti meje naselja. “Kasneje so nameravali dragocena občinska zemljišča brezumno razprodati, Ankaran pa divje pozidati. Ankaran smo lahko zaščitili le z osamosvojitvijo,” pravi Strmčnik in dodaja, da njihovo delo v preteklih letih ni bilo lahko. Tudi prvi županski mandat bo gotovo naporen in nehvaležen, a Strmčnik verjame, da lahko s skupino sodelavcev v Ankaranu vzpostavijo učinkovito občinsko upravo, ki bo spoštovala vse posameznike in ki ne bo vsiljevala avtoritet.

Protikandidatov uradno še ni

Kdo so protikandidati, še ni znano. Večina političnih strank, z izjemo Oljke, odbore v Ankaranu šele ustanavlja, zato odločitev o morebitnih kandidaturah še nimajo.

Predsednica koprske SLS Olga Franca ob tem pojasnjuje, da njihov ankaranski odbor kandidata za župana sploh ne bo predlagal, ker se jim zdi prav, da župana dobijo tisti, ki so si izborili samostojno občino. “Bo pa naša stranka tam sodelovala z listo kandidatov in kandidatk za občinski svet, ki bodo budno spremljali delovanje župana.”

V koprskem odboru SD so za Ankaran tudi že evidentirali kandidate, njihov ankaranski odbor, ki se še ustanavlja, pa se bo naprej odločal, kako bo postopal. Angel Šav pravi, da se nagibajo k temu, da bi imeli svojega kandidata za župana, kdo bi to bil, pa še ne more razkriti. S svojim kandidatom bo gotovo kandidirala stranka Oljka, predsednik ankaranskega odbora Bruno Korasa pa je za zdaj glede vsega redkobeseden. Ali bo na volitvah v Ankaranu sploh sodelovala Stranka Mira Cerarja, še ni jasno.

Gašpar Mišič v Popovičevem imenu?

Kot morebitnega županskega kandidata v Ankaranu se omenja novega šefa koprske Komunale Gašparja Gašparja Mišiča, ki pa ni odgovoril na naše vprašanje, ali bo res kandidiral. Mišič bi kandidiral s podporo koprskega župana Borisa Popoviča, ki je že napovedal, da bodo imeli v Ankaranu svojega kandidata. Ob tem je zanimivo, da je koprska Komunala pred dnevi začela čistiti tudi priljubljeno plažo v Valdoltri, tja so namestili celo prhe. Kot Popovičeve kandidate se omenja tudi Petra Bolčiča in Janija Bačiča. Od navedenih je samo Bolčič iz Ankarana. TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano