Strajnarju pripada odškodnina, čeprav ni delal niti minute

Nesojenemu direktorju Turističnega združenja Portorož (TZP) Franciju Strajnarju se obeta odškodnina, čeprav ni opravil niti minute dela v TZP in so nadzorniki njegovo imenovanje za direktorja razveljavili, ker ni dokazov, ali je sploh izpolnjeval pogoje. Zdaj že razrešeni prvi nadzornik TZP Matjaž Žnidaršič je kljub temu z njim podpisal pogodbo, in to menda tik pred svojo razrešitvijo.

Turistično združenje Portorož bo novo vodstvo dobilo v drugi 
polovici leta, razpis bo objavljen jeseni. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Turistično združenje Portorož bo novo vodstvo dobilo v drugi polovici leta, razpis bo objavljen jeseni. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PORTOROŽ > Matjaž Žnidaršič včeraj ni bil dosegljiv, da bi pojasnil, zakaj se je odločil za podpis pogodbe s Francijem Strajnarjem. Ta prihaja iz skupine Sava, kjer pa je zaposlen tudi Žnidaršič. Sava Turizem je sicer pomemben igralec v portoroških hotelih.

Vojka Štular, predsednica nadzornega sveta TZP, ki je nadomestila razrešenega Žnidaršiča, je potrdila, da je pogodba s Strajnarjem res že podpisana in da je v njej tudi določilo, da mu pripada odškodnina. “Verjamem, da bomo zadevo rešili dogovorno, če pa to ne bo možno, bomo poiskali tudi pravno pot,” pojasnjuje Štularjeva. Nadzorniki pod njenim vodstvom so imenovanje Strajnarja razveljavili, ker ni bilo jasno, ali sploh izpolnjuje pogoje. Predložil ni potrdil o znanju tujih jezikov, kar je bilo zahtevano med razpisnimi pogoji.

Ali je torej pogodba z njim nična? Štularjeva pravi, da je o čem takem še prezgodaj govoriti, saj bi se glede tega lahko izrekali samo pravniki. “Trudimo se, da bi zadevo rešili sporazumno. Vsekakor pa se nam zdi nedopustno, da bi bila odškodnina izplačana.”

O višini odškodnine Štularjeva noče govoriti, ker je pogodba še zaupne narave in mora z njeno vsebino najprej seznaniti nove nadzornike. Sestali naj bi se prihodnji teden. Po neuradnih informacijah pa naj bi odškodnina znašala približno 10.000 evrov.

Nekdanji nadzorni svet TZP je Francija Strajnarja za novega direktorja izbral sredi aprila, kar je sprožilo precej nezadovoljstva v lokalni skupnosti. Izbrali so ga med dvajsetimi prijavljenimi kandidati. Nezadovoljstvo z njegovim imenovanjem je bilo v lokalnem okolju (piranska občina ima v TZP največji delež) tako veliko, da je piranski občinski svet soglasno razrešil Matjaža Žnidaršiča in na njegovo mesto imenoval Štularjevo. Nato je skupščina zamenjala nadzorni svet, ta pa je razveljavil Strajnarjevo imenovanje.

Za vršilko dolžnosti direktorja so imenovali Patricijo Gržinič iz TZP, kdaj bo objavljen nov razpis, pa še ni znano. Štularjeva je prepričana, da je v tem trenutku treba umiriti zadeve in poskrbeti za uspešno turistično sezono. Razmišlja, da bi bil nov razpis lahko objavljen šele jeseni. Ob tem dodaja, da je sodelovanje lokalne skupnosti in hotelirjev nujno. “Nihče pa ne sme biti nikomur nadrejen ali podrejen, samo dogovorno lahko za naš turizem naredimo najboljše, kar se da.”

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano