Stolp pri Glemu je začasen, a že razburja

Pred dobrimi desetimi dnevi je Telekom pri pokopališču vasi Glem in Boršt postavil približno 20 metrov visoko bazno postajo. Za to se je dogovoril s Krajevno skupnostjo Boršt. A nekateri krajani obeh vasi odločitvi KS nasprotujejo. Združili so se v civilno iniciativo, odstranitev stolpa pa zahtevajo s peticijo, pod katero so zbrali 123 podpisov.

Pri pokopališču in cerkvi pred vasjo Glem je Telekom  pred dobrimi desetimi dnevi postavil stolp bazne postaje.
Pri pokopališču in cerkvi pred vasjo Glem je Telekom pred dobrimi desetimi dnevi postavil stolp bazne postaje.  

BORŠT, GLEM >Bazna postaja je tik ob pokopališču in ob cerkvici sv. Nazarija (na Škrljevcu) pred vasjo Glem zrasla 12. decembra. “Krajani smo nad mobilno bazno postajo ogorčeni, saj je bila postavljena v nasprotju s predpisi o varovanju kulturne dediščine, brez potrebnih soglasij, Telekom in svet Krajevne skupnosti Boršt pa sta pogodbo o služnosti sklenila kar v tajnosti in mimo volje krajanov,” opozarjajo podpisniki peticije.

Stolp je sicer postavljen na kovinskem podnožju in ga lahko dokaj hitro prestavijo, sklepajo krajani. “Verjetno so želeli videti, kako se bomo odzvali,” pravi Oras Jerman, eden od podpisnikov peticije, ki jo je podpisalo 123 krajanov Glema in Boršta. Menijo, da bo imel stolp oziroma njegovo elektromagnetno sevanje negativne posledice na vsakdanje življenje, kazi pa tudi eno najprivlačnejših točk v okolici.

Telekom je bazno postajo postavil na zemljišču, ki je kmetijsko. Kupili so ga krajani, da bi razširili pokopališče; kot pravijo, tam ni dovoljena nobena druga gradnja. Lastnica zemljišča pa je Krajevna skupnost Boršt, ki je s Telekomom tudi podpisala pogodbo o služnosti.

S podpisom pogodbe s Telekomom so soglašali vsi člani sveta (še v prejšnjem mandatu), o tem so se pogovarjali dve leti, pravi predsednik KS Boršt Josip Kodarin. Poudarja, da želijo delati dobro za svoje kraje; nenazadnje bi z bazno postajo izboljšali signal mobilne telefonije, ki je zdaj precej šibak. Poleg tega bi pogodba s Telekomom krajevni skupnosti prinesla več kot 2000 evrov najemnine na leto.

A podpisnikov peticije za zdaj to ni prepričalo. Bazni postaji očitajo še, da je brez identifikacijskih oznak in da jo je Telekom postavil brez potrebnih soglasij. In naštevajo: cerkvica sv. Nazarija je razglašena za stavbno dediščino, območje okoli nje pa za arheološko dediščino, območje je priljubljena turistična točka, ki jo je stolp skazil, od prve hiše je bazna postaja oddaljena manj kot 100 metrov, snop njenega sevanja je usmerjen neposredno v hiše v vasi Boršt, v neposredni bližini so tudi kmetijska zemljišča ...

Po neuradnih informacijah je bazna postaja pri Glemu poskusna, približno eno leto naj bi preverjali, kako deluje, zato naj ne bi potrebovala soglasij. Ali jih vendarle imajo in ali nameravajo vztrajati kljub peticiji, včeraj popoldne na Telekomu niso uspeli odgovoriti.

HELENA RACE


Najbolj brano