Štirje resni za nakup Hotela Koper

Družba DZS ima štiri resne kandidate za nakup Hotela Koper. Za hotel bi rada dobila vsaj 2,6 milijona evrov, po naših informacijah pa se ji obetajo tudi trije milijoni.

Za Hotel Koper želi družba DZS iztržiti vsaj 2,6 milijona 
evrov.  Foto: Alenka Penjak
Za Hotel Koper želi družba DZS iztržiti vsaj 2,6 milijona evrov.  Foto: Alenka Penjak

KOPER > DZS je na pomoč pri prodaji Hotela Koper poklicala družbo Hotelinvest International. Sprva je pritegnila sedem nezavezujočih ponudnikov, sedaj so ostali še štirje. “Vsi, ki so bili zainteresirani za nakup, so hotel že videli, štiri med njimi pa smo kot resne potencialne kupce povabili še k skrbnemu pregledu poslovanja hotela. Temu bo namenjen ves mesec avgust, nakar bo sledilo vabilo k dajanju zavezujočih ponudb,” pravi Jacqueline Stuart iz Hotelinvest International. Med zainteresiranimi kupci ostajata tudi Aleš Piščanec iz podjetja Verano, ki je letos v pritličju hotela odprl restavracijo Capra, ter koprski gradbinec Ante Guberac oziroma njegova družba Grafist. Aleš Piščanec dodaja, da je seznanjen s stanjem hotela, ”podroben pregled poslovanja pa je zahtevna stvar.”

Edini mestni hotel

Edini koprski mestni hotel s tremi zvezdicami ima 65 sob, DZS pa je postala njegova lastnica leta 2010, ko si je pripojila Turistično podjetje Portorož, hčerinsko družbo Term Čatež.

O več kot pol stoletja starem hotelu iz izvirnega znanstvenega članka Neže Čebron Lipovec, objavljenem v reviji Annales in naslovljenem Arhitekturni pomniki izgradnje Kopra po drugi svetovni vojni, izvemo, da se je leta 1948 Istrski okrožni ljudski odbor odločil nedokončano osnovno šolo Anna Sauro iz 30-ih let dograditi in urediti v hotel podjetja Riviera Turist Hotel.

Zgradba na obrežju ob tržnici je bila obnovljena leta 1950, preostali del pa je bil sprva namenjen glavni prodajalni in ročnemu skladišču veleblagovnice Omnia. V ohranjenem načrtu se vidi, da ga je arhitekt zasnoval z dvema odprtima krakoma, nakar so poklicali arhitekta Eda Mihevca, ki je dodal vhodno avlo, restavracijo in kavarno. Hotel je dobil ime Triglav. Zahodni krak, ki povzema zasnovo prvotnega medvojnega načrta iz leta 1940, pa je bil po Mihevčevem načrtu izveden šele leta 1960.

Priljubljena hotelska terasa

Ivan Silič, prvi direktor direktor Turističnega združenja Portorož, se spominja, da je bil v začetku 60. let, ko se je vpisal v gostinsko šolo v Izoli, Hotel Triglav “pojem hotelirstva v Istri, zelo poznano mesto srečevanj domačinov in poslovnežev, ki so prihajali v Koper”.

Spominja se plesnih večerov na terasi pod zeleno pergolo. “Takrat je bil Koper kulinarično izjemno zanimivo mesto, predvsem za italijanske goste, ki so lahko za malo denarja veliko pojedli. Priljubljen je bil tudi nočni bar Triglav s programom striptiza in glasbe. Ko pa se je začel razvijati Portorož, je začel Hotel Triglav postopoma izgubljati na svojem blišču,” dodaja Ivan Silič.

Terme Čatež so hotel kupile v začetku 90. let od Turistične organizacije Portorož in ga tudi preimenovale v Hotel Koper. Terme Čatež so po prevzemu DZS hotel samo še upravljale. Kdorkoli bo kupil Hotel Koper, ima po oceni na spletni strani Hotelinvest International dobre možnost za njegov nadaljnji razvoj.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano