Stičišče študentov na Čevljarski 27 (foto)

Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) je na najboljši možni način obeležila današnji mednarodni dan študentov. V samem središču Kopra, na Čevljarski ulici, je slavnostno odprla prenovljene prostore, ki naj bi postali stičišče vseh mladih, ne samo študentov, za izobraževanje, druženje in zabavo.

Seit Demiri (levo) in Sebastjan Kokl sta slavnostno prerezala 
trak, levo ju opazujeta rektor UP dr. Dragan Marušič in 
podžupan MO Koper Peter Bolčič. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Seit Demiri (levo) in Sebastjan Kokl sta slavnostno prerezala trak, levo ju opazujeta rektor UP dr. Dragan Marušič in podžupan MO Koper Peter Bolčič. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > KOPER > “Želim in upam, da bodo novi prostori služili svojemu namenu in se bodo vsi študenti in ostali uporabniki dobro počutili v njih,” je sklepni nagovor končal predsednik ŠOUP Seit Demiri, nakar je skupaj z direktorjem ŠOUP Sebastjanom Koklom prerezal trak in odprl nove prostore. V njih ne bo deloval le ŠOUP, temveč tudi Študentski center Univerze na Primorskem (ŠCUP), ki bo na enem mestu poskrbel za vse, kar potrebujejo študentje. Tu je našla prostor posredovalnica zaposlitev, potovalna agencija, Akademski pevski zbor, Obalna dijaška skupnost in druge obštudijske dejavnosti.

Prostori so prostrani, od več kot tisoč kvadratnih metrov površine pa jih ŠOUP zaseda približno 300. V pritličju je tudi večnamenski prostor, vendar zgolj z avtomati za pijačo in prigrizke, medtem ko gostinskega lokala študenti ne nameravajo odpreti. V zgradbi, ki stoji na eni od življenjskih arterij starega mestnega središča, imajo svoje prostore tudi Karierni center UP, Center za razvoj in prenos znanja UP in Univerzitetni inkubator Primorske. Slednji je prodal del svojih prostorov na koprski Ogrlici, preostali del pa še prodaja.

Za ŠOUP in koprsko študentsko skupnost nova pridobitev predstavlja svojevrstno prelomnico. “Menim, da je to eden večjih uspehov naše organizacije. V prenovo je vloženo ogromno energije in dela študentov, še posebej bi izpostavil Boštjana Lešnika in Črta Žerjala, pa tudi ostale deležnike, od gradbenikov, podizvajalcev in bančnih nadzornikov,” še pojasnjuje dolgoletni direktor ŠOUP Sebastjan Kokl. Od leta 2004, ko je bila ustanovljena, je ŠOUP najemala prostore v mestu, zadnja leta je gostovala v prostorih Območne obrtno-podjetniške zbornice Koper na Gortanovem trgu, ki so okoli sto metrov oddaljeni od novih prostorov.

Novo zgradbo, v kateri je pred tem deloval Family shop, še pred njim pa blagovnica Soča, je ŠOUP februarja kupil na javni dražbi za 520.000 evrov. Približno 100.000 evrov je imel privarčevanega denarja, ostalo mu je posodila banka Sberbank. Zgradba je bila slabo vzdrževana in povsem zapuščena, tako da so ob čiščenju na Dinos odnesli 80 ton odpadkov, še dodatnih 20 ton različnih odpadnih kosov pa so podarili Gledališču Koper in ostalim institucijam. Prenova je stala še 300.000 evrov, od tega je prispeval polovico ŠOUP sam. Posojila bodo odplačevali deset let, predtem pa naj bi uredili še mansardne prostore.

DENIS SABADIN


Najbolj brano