Število brezposelnih na Koprskem upada hitreje od državnega povprečja

Podatki s konca julija kažejo, da je bilo na območju koprske območne službe zavoda za zaposlovanje 7014 registrirano brezposelnih, kar je za 7,7 odstotka manj kot julija 2014, medtem ko je bilo na ravni države brezposelnih za 5,7 odstotka manj. Delno gre trend pripisati sezonskim oblikam zaposlitve, a so trendi zadnjih let kljub temu spodbudni.

Največ povpraševanja je tako za natakarje, kuharje, pa tudi za 
voznike težkih tovornjakov, čistilce, strežnike, gostinske 
pomočnike, delavce za preprosta dela v predelovalni industriji in prodajalce. Fotografija je simbolična. Foto: Danijel Cek
Največ povpraševanja je tako za natakarje, kuharje, pa tudi za voznike težkih tovornjakov, čistilce, strežnike, gostinske pomočnike, delavce za preprosta dela v predelovalni industriji in prodajalce. Fotografija je simbolična. Foto: Danijel Cek

KOPER > O tem, da je padec števila brezposelnih za 582 oseb odvisen tudi od sezonskih zaposlitev, vezanih na gostinstvo in turizem ter z njima povezane dejavnosti, pričajo tudi prijave prostih delovnih mest, je za STA pojasnila direktorica koprske območne službe zavoda za zaposlovanje Nevenka Bandelj.

Največ povpraševanja je tako za natakarje, kuharje, pa tudi za voznike težkih tovornjakov, čistilce, strežnike, gostinske pomočnike, delavce za preprosta dela v predelovalni industriji in prodajalce. Sicer pa je zaposlitev za nedoločen čas vsako leto manj, kar 80 odstotkov pa je po oceni Bandljeve zaposlitev za določen čas.

Kljub strukturi zaposlitev pa veje določen optimizem, saj se v zadnjih nekaj letih število brezposelnih počasi, a vztrajno zmanjšuje. Delno gre to pripisati razmeram v podjetjih. Če so družbe, ki so imele težave, enostavno šle v stečaj, se tista podjetja, ki so preživela, postavljajo na noge, marsikje pa razmišljajo o širitvi kapacitet, posebej v kovinarski dejavnosti, kjer se ukvarjajo celo s to težavo, da ne uspejo dobiti zadostnega števila ustreznega kadra.

Sicer pa bo do vrnitve v stanje, kakršno je bilo pred začetkom krize, potrebno še počakati. Če je bilo število delovno aktivnih na območju koprske službe (ta pokriva upravne enote Ilirska Bistrica, Izola, Koper, Piran, Postojna in Sežana) v letu 2008 namreč 60.473, je bilo maja letos delovno aktivnih 53.693 oseb, kar je sicer za 1,4 odstotka več kot leto prej.

Zelo zgovoren je tudi podatek o številu brezposelnih pred začetkom krize. Teh je bilo leta 2008 okoli 3600 oz. skoraj enkrat manj kot zdaj. Bandljeva kljub temu kot spodbudno ocenjuje dolgoročni trend upadanja števila brezposelnih, pri čemer bi se leta 2017 lahko približali podatkom iz leta 2008.

STA


Najbolj brano