Stepančičevi se maje položaj

Ravnateljica Obalnih galerij Piran Lilijana Stepančič je tik pred tem, da jo razrešijo z vodilnega mesta prve dame galerij. Tako so včeraj sklenili člani sveta zavoda Obalnih galerij, po tem ko jim je revizorka Antonija Ločičnik predstavila ugotovitve izredne revizije.

Lilijana Stepančič si niti po izredni notranji reviziji v Obalnih galerijah ni pridobila zaupanja ustanovitelja in zaposlenih. Občinskemu svetu predlagajo njeno razrešitev. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Lilijana Stepančič si niti po izredni notranji reviziji v Obalnih galerijah ni pridobila zaupanja ustanovitelja in zaposlenih. Občinskemu svetu predlagajo njeno razrešitev. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PIRAN > Z revizijskim poročilom se bodo danes seznanili tudi piranski svetniki. Na seznamu njihovih današnjih svetniških nalog dogajanja v Obalnih galerij sicer ni in šele na seji bo znano, ali bo poročilu sledilo tudi glasovanje o krivdni razrešitvi Lilijane Stepančič z mesta ravnateljice Obalnih galerij Piran.

V treh urah pestro in burno

Revizijsko poročilo je v rokah piranske občine že teden dni. Odpotovalo je tudi že v roke kulturnega ministrstva, ki zagotavlja denar za plače zaposlenih v Obalnih galerijah. Članom sveta zavoda, ki so kot prvi septembra lani zahtevali razrešitev ravnateljice, pa ga je včeraj predstavila revizorka Antonija Ločičnik. Na sestanku je bila prisotna tudi ravnateljica Stepančičeva ter sindikalna zaupnica Obalnih galerij. Srečanje je bilo burno in pestro, končalo se je po treh urah, skopa izjava predsednice sveta zavoda Jelke Pečar za Primorske novice pa je takšna: “Člani sveta zavoda smo se soglasno odločili, da bomo občinski komisiji za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja predlagali razrešitev Lilijane Stepančič z mesta ravnateljice.”

Lilijana Stepančič pa pravi: “Poročilo zunanje pooblaščene izredne revizije, ki jo je naročila Občina Piran, je ugotovilo, da sem v dosedanjem mandatu poslovala gospodarno. V njem ni kršitev, zaradi katerih bi lahko bila razrešena.”

Antonija Ločičnik je na zahtevo ustanovitelja, občine Piran, pregledovala, kako zakonito, namensko in gospodarno je bilo poslovanje med letoma 2013 in 2014. Iz obsežnega poročila velja izpostaviti denar, ki je šel na račun odvetniške pisarne Mira Senice. Obalni sindikat je ravnateljici vseskozi ponujal brezplačne pravne storitve svojih strokovnjakov, tudi občinske pravne službe bi lahko uporabila. Zakaj se za to potezo nikoli ni odločila, nam ni uspelo izvedeti. Sodelovanje s Senico se je začelo že 11. januarja 2013, le nekaj dni po nastopu Stepančičeve na mestu ravnateljice, pogodba pa je bila pravna tajnost. Stepančičeva je revizorki pojasnila, da ob nastopu mandata ni bilo primopredaje dela, zato je lahko nepravilnosti in pomanjkljivosti odpravila le z zunanjo pravno pomočjo.

Člani sveta zavoda Obalnih galerij so septembra lani izglasovali nezaupnico ravnateljici Lilijani Stepančič in od občine zahtevali njeno razrešitev. Nesoglasja z zaposlenimi so se začela že takoj po tem, ko je januarja 2013 nastopila svoj mandat, v medijih pa odmevala šele, ko se je izvedelo za sodelovanje z odvetniško pisarno Senica in predčasno odpoved pogodbe o zaposlitvi kustosinji Galerije A+A. Takrat je član sveta Denis Fakin predlagal občini, naj svetniki ravnateljico razrešijo takoj, a piranski prvi mož Peter Bossman ni zmogel odločnosti. Sledile so lokalne volitve, po njih pa se je občina z županom odločila, da želi izpeljati še izredno revizijo. Ta jo je stala 5500 evrov.

Bossman pravi: “To je laž”

Obalne galerije so v dveh letih odvetniški pisarni Mira Senice nakazale dobrih 15.000 evrov (po pogodbi je pol ure dela stalo 50 evrov), od tega 9000 evrov kot avans, in sicer, kakor je pojasnila Stepančičeva, zaradi zahtevnega dela. Ukvarjali so se namreč z davčno zakonodajo v Italiji, k delu naj bi privabili partnersko pisarno iz Italije, pa s pogodbami o zaposlitvi, urejanju odnosov z zaposlenimi, odpovedi najemnine v beneški Galeriji A+A, ki jo je ministrstvo za kulturo dalo v upravljanje Obalnim galerijam, in izstopu iz društva Adria Art. Senica je 9000 evrov dobil novembra 2013, storitev pa opravil šele oktobra 2014.

Ravnateljica je še povedala, da je za najem pisarne Senica dobila pisno dovoljenje kulturnega ministrstva, obenem pa še ustno soglasje župana Petra Bossmana. To izjavo je - kot so nam povedali v njegovem kabinetu - župan označil kot “laž”. ALENKA PENJAK


Najbolj brano